A román kormány az amerikai Last Energy amerikai vállalattal tárgyalt egy kísérleti jelleggel felállítandó, moduláris atomreaktor üzembe helyezéséről, amely az ország déli részén, Mioveniben épül meg – jelentette be Nicolae Ciuca román miniszterelnök

A kormány közleménye szerint az amerikai vállalat kisméretű, 20 megawattóra (MWH) villamosenergiát termelő moduláris atomreaktorokat gyárt. Hozzátették, hogy ez a projekt kiegészíti a már bejelentett beruházásokat, amelyek moduláris atomreaktorok telepítésére irányulnak. Ciuca a szerdai kormányülés előtt közvetített nyilatkozatában elmondta, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy két éven belül az amerikai cég üzembe helyezze ezt a moduláris atomreaktort, amely az eredmények függvényében később bővítheti a teljesítményét. Rámutatott: mindez arra irányul, hogy Románia elérje az energetikai függetlenséget. Hozzátette: addig is az azonnali intézkedésekre összpontosítanak.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az Oltenia hőerőműnél lehetőség van arra, hogy viszonylag rövid időn belül még egy turbinát üzembe helyezzenek, ami 300 MWH-val növeli meg a termelési kapacitást, a Marosvásárhely melletti radnóti új hőerőműnél is reményeik szerint sikerül befejezni a munkálatokat az év végéig, így ott is legalább 210 MWH-val növelhető a villamosenergia-termelési kapacitás. Románia és az Egyesült Államok tavaly novemberben írtak alá kereskedelmi partnerségi megállapodást kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítéséről. Az egyezmény a moduláris atomreaktorok meghonosításával próbálkozó amerikai NuScale Power és a román Nuclearelectrica állami vállalat között jött létre. Ennek értelmében Európában az első ilyen moduláris atomreaktor Romániában épülne meg 2028-ig ismertette a távirati iroda.