Harmadik alkalommal írta ki a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj pályázatot a Pénzügyminisztérium.

Az elismeréssel azokat a diákokat, pedagógusokat – és adott esetben intézményeket – díjazzák, akik újszerű, élményszerű és diákbarát megoldásokat mutatnak fel a pénzügyi tudatosság területén – mondta Balogh László, a tárca helyettes államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

A pályázaton a diákok egyénileg 150 ezer forintot, a pedagógusok 500 ezer forintot, az intézmények 2 millió forintot nyerhetnek. A díjra a javaslattevők – az iskola igazgatója, az iskola fenntartója vagy a szülői munkaközösség – május 31-ig nevezhetik meg jelöltjeiket – ismertette. A részletekről bővebb tájékoztatást a PM holnapján és az okosanapenzzel.hu oldalon lehet szerezni.

Balogh László emlékeztetett arra, hogy a kormány stratégiája a pénzügyi tudatosság fejlesztéséért 5 évvel ezelőtt lépett életbe. Azóta a pénzügyi ismeretek átadása számos tantárgy keretében a Nemzeti alaptanterv részévé vált, továbbá a kerettantervek is részletes előírásokat tartalmaznak a témakörben; illetve a szűken vett iskolai oktatáson kívül a szakkörökön keresztül is eljutnak az ismeretek a diákokhoz. A pénzügyi ismereteket a diákok és a pedagógusok nagy része jól fogadta – mondta a helyettes államtitkár a műsorvezető kérdésére.

Úgy vélte, a pénzügyekkel foglalkozó tantárgyakon keresztül “olyan űrt sikerült betölteni”, amely otthonról nem volt pótolható. Kimagasló eredménynek tartja, hogy a pénzügyi ismeretek a szülőkhöz is eljutnak és az otthoni közegben is hatnak, így optimálisabb pénzbeosztásra sarkallva a családokat. A diákok az órákon azt sajátítják el, hogy a megszerzett jövedelmet – legyen az a nagymamától kapott zsebpénz vagy fizetés – hogy lehet a lehető legokosabban felhasználni, hogyan lehet takarékoskodni, diákmunkával plusz bevételhez jutni, esetleg családi költségvetést készíteni – emelte ki a tananyagot ismertetve. Tanulnak továbbá a kamatról, a kamatos kamatról, a bankkártya használatról és a készpénzmentességről is – tette hozzá Balogh László.