A Tiffany & Co amerikai ékszerkereskedő ideiglenesen leállította az oroszországi termékek vásárlását – írta a Marketwatch amerikai gazdasági hírportál a cég képviselőjére hivatkozva.

“A Tiffany felfüggesztette az összes nyersgyémánt beszerzését Oroszországból, valamint az orosz eredetű vágott gyémántok vásárlását” – mondta a Tiffany szóvivője. A márciusban bevezetett amerikai tilalom csak az Oroszországban bányászott és ott vágott gyémántokra vonatkozik. A Tiffany ugyanakkor arra utasította beszállítóit, hogy hagyják abba az orosz gyémántok vásárlását, és válasszák szét az ékszercsiszoláshoz használt orosz és nem orosz kis méretű gyémántokat. A Tiffany nem részletezte, hogy az orosz gyémántokat továbbra is árusítja-e a boltjaiban, vagy hogy a cég továbbra is vásárol-e az ukrajnai orosz invázió kezdete előtti időszakból szármató gyémántokat, amelyek vágása vagy csiszolása már tart.

A Tiffany, amely a LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton tulajdona, régóta ügyfele az Alrosa orosz gyémánttermelőnek. Az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt korábban egy másik amerikai kiskereskedő, a Signet Jewellers megtagadta a vásárlást, a Brilliant Earth online árusító pedig eltávolított weboldaláról minden orosz eredetű gyémántot. A cégek szerint ez nem okoz komoly hatást az üzletmenetükre. A Signet emellett arra kérte valamennyi beszállítóját, hogy függesszék fel az Oroszországgal folytatott üzleti tevékenységet, és erősítsék meg, hogy a Signetnek küldött szállítmányok nem tartalmaznak február 24. után vásárolt orosz eredetű gyémántokat – közölte a távirati iroda.