A negyedik negyedévben befejeződhet a sportkocsikat gyártó Porsche AG részvényeinek tőzsdei bevezetése a tulajdonos Volkswagen konszern pénzügyi igazgatója szerint.

Arno Antlitz pénteken bejelentette, hogy a konszern egyik legnagyobb nyereséget hozó érdekeltsége elsőbbségi részvényeinek egy része a folyamatban lévő vizsgálatok eredményétől függően a negyedik negyedévben tőzsdei jegyzésre kerülhet. Hozzátette, hogy a konszern akkumulátorgyártó üzletága részvényeinek a tőzsdei bevezetésére is sor kerülhet. A Porsche AG stuttgarti székhelyű autógyár sportkocsikat és luxus terepjárókat gyárt. A cég a Volkswagen-csoport egyik legnagyobb nyereségtermelője. A tervek szerint a Porsche alaptőkéjét törzsrészvényekre és elsőbbségi részvényekre osztják fel. Az elsőbbségi részvények legfeljebb egynegyedét hoznák tőzsdei forgalomba. Vagyis az összes részvény legfeljebb 12,5 százalékát – ismertette a távirati iroda

A Volkswagen csoport 53 százalékos szavazati joggal rendelkező főrészvényese, a Porsche SE (PSE) holdingtársaság, 25 százalékot plusz egy részvényt kapna a Porsche AG autógyár részvényeiből. A holding fogja össze egy pakettbe a Volkswagen konszern a Porsche és a Piëch családok birtokában lévő részvényeit. A Porsche AG főrészvényese a vázolt elosztási struktúrában a Volkswagen AG marad. A Porsche tőzsdei bevezetése mellett a Volkswagen konszern foglalkozik az elektromos autókhoz akkumulátorokat gyártó részlegének a tőzsdei bevezetésének a lehetőségével is. Az üzletágnak az elkövetkező években milliárdos fejlesztési és kapacitásbővítő beruházásokra lesz szüksége.

A Volkswagen konszern már megalakította saját európai befektetési társaságát (SE) az akkumulátorokkal kapcsolatos tevékenységeinek összefogására. A társaság nyitva áll más befektetők csatlakozása előtt is. Thomas Schmall, a Volkswagen technológiai igazgatója januárban azt mondta: “Erős és növekvő befektetői kereslet van az akkumulátorgyártás minden területén, beleértve az új gigagyárak felszerelését is”. A Volkswagen-csoport az elektromos autók és az akkumulátorcellák gyártásával kapcsolatos európai szaktudást is egy társaságba szeretné összevonni legnagyobb beszállítója, a Bosch részvételével. A létrehozandó vegyes vállalat egész cellagyárak építésével foglalkozna.