A Lufthansa légitársaság utasaira nézve aránytalan tehertételnek tartja a német munkaadók szövetsége a ver.di szakszervezeti szövetség által a repülőtéri földi kiszolgáló személyzetnél a nyári csúcsidőben meghirdetett figyelmeztető sztrájkot.

A német munkaadók szövetsége (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände, BDA) élesen bírálta a ver.di szakszervezet Lufthansa légitársaságnál meghirdetett figyelmeztető sztrájkját. “A Lufthansát, de mindenekelőtt utasait a nyár kellős közepén munkabeszüntetéssel terhelni nem más, mint az emberek teljesen érthető nyaralási vágyát önös érdekből szégyentelenül kihasználó mértéktelen túlzás” – jelentette ki Steffen Kampeter, a szervezet vezérigazgatója. Kampeter elmondta, hogy a jelenlegi halmozottan válságos helyzetben sokkal inkább az együttműködésre kellene helyezni a hangsúlyt. A munkaadók szervezete ezért felszólítja a szakszervezeti szövetséget, hogy tartózkodjon a Lufthansa földi személyzetének tervezett sztrájkjától, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. “Különösen a nyári hónapokban, az első évben, amikor végre újra lehet utazni, a repülőterek nagy kihívásokkal néznek szembe a szűk keresztmetszetek miatt. Ebben a helyzetben teljesen érthetetlen és felelőtlen dolog egy egész napos figyelmeztető sztrájkot hirdetni. Ráadásul egy 24 órás sztrájk nem figyelmeztető sztrájk.

Ismét bebizonyosodott, hogy a munkabeszüntetés jogi szabályozása már régóta esedékes” – fogalmazott. A jogi szabályozásról szólva Volker Wissing szövetségi közlekedési miniszter szóvivője hétfőn a meghirdetett figyelmeztető sztrájkkal kapcsolatban közölte, hogy Németországban a kollektív szerződési autonómia érvényesül. Rainer Dulger BDA munkáltatói szövetség elnöke már korábban is nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a ver.di szakszervezet pont olyankor szervez figyelmeztető sztrájkokat a tengeri kikötőkben, amikor a vállalatoknak sürgősen szükségük lenne alkatrészekre és alapanyagokra. A héten szerdán (július 27-én) a Lufthansa utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük. A mintegy 20 ezer földi alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalások során a ver.di szakszervezet egynapos figyelmeztető sztrájkot hirdetett. A földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni – közölte a távirati iroda.