A dél-koreai chipspecialista SK Hynix a geopolitikai feszültségek és a szigorú kínai járványügyi intézkedések ellenére 2022 második negyedévében rekord árbevételre tett szert. A piacvezető szintén dél-koreai Samsunghoz hasonlóan, a második legnagyobb memóriachip-gyártó is profitált az erős keresletből és a kedvező devizaárfolyam-hatásokból. Az SK Hynix szerdai jelentése szerint az értékesítési árbevétel az előző évhez képest 34 százalékkal 13,81 ezer milliárd wonra (10,4 milliárd euró) nőtt. Az SK Hynix chipeladásai főként dollárban történtek, amely a negyedév során 20 éves árfolyamcsúcsot ért el, javítva ezzel a koreai devizában elkönyvelt eredményt. A működési eredmény 56 százalékkal 4,2 ezer milliárd wonra (3,2 milliárd dollár) nőtt az április-júniusi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,7 billió wonnal. A nettó nyereség 45 százalékkal 2,88 ezer milliárd wonra nőtt, ami 2018 második negyedéve óta a legmagasabb. Bár a jelentések szerint a DRAM memóriachipek árai csökkentek a negyedévben, a NAND flash memóriák árai emelkedtek.

A hagyományos DRAM chipeket elsősorban PC-memóriákhoz és szerverekhez használják, míg a NAND-memóriát okostelefonokban és táblagépekben alkalmazzák. A dollár árfolyamának emelkedése és az amerikai leányvállalat, a Solidigm eladásai szintén pozitívan hatottak az eredményre. A dél-koreaiak decemberben fejezték be az amerikai Intel chipóriás flashmemória-részlege átvételének első fázisát. Az üzletmenet rendkívül kedvezően alakult az egyébként kihívásokkal terhes globális piaci környezetben, többek között a infláció, az Oroszország és Ukrajna közötti háború és a Kína egyes régióiban elrendelt járványvédelmi korlátozások közepette – közölte a távirati iroda.

Az SK Hynix azonban arra számít, hogy az év második felében gyengülni fog a memóriaáramkörök iránti kereslet, mivel a személyi számítógépek és az okostelefonok felhasználói felvétele valószínűleg alacsonyabb lesz az eredetileg becsültnél.