Júliusban 3,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség Csehországban a júniusi 3,1 százalékról – közölte a munkaügyi hivatal hétfőn Prágában. Július végén az álláskeresők száma Csehországban meghaladta a 240 ezret.

A hivatal szerint az munkanélküliség mérsékelt emelkedése szezonális, és várható volt. Tavaly júliusban ez a mutató 3,7 százalék volt. A munkanélküliek jelenlegi száma 31 500-zal alacsonyabb, mint egy éve júliusban. Az állást keresők száma havi szinten 9400-zal nőtt júliusban. A szabad munkahelyek száma július végén meghaladta a 313 ezret, ami 6200-zal kevesebb, mint júniusban.

Éves összehasonlításban a munkahelyi kínálat 45 ezerrel csökkent. Regionálisan a legnagyobb munkanélküliséget az Ústí és a Morva-sziléziai régióban mutatták ki 5, illetve 4,8 százalékot. A legjobb a helyzet Pardubicei és a Dél-csehországi régióban, ahol 2,3, illetve 2,4 százalékos a munkanélküliségi mutató. Az orosz-ukrán katonai konfliktus februári kirobbanása óta eddig a munkaügyi hivatal legfrissebb kimutatása szerint már 97 238 ukrajnai menekült kapott munkát. Július végén 76 836 személy kapott munkanélküli segélyt, ami az állást keresőknek mintegy harmada. A munkanélküliségi segély havi átlaga 10 ezer korona volt (165 ezer forint) – közölte a távirati iroda.