Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden azt közölte, hogy júniushoz képest szezonális kiigazítással 1 százalékkal több új családi házat értékesítettek, így az egy egész évre kivetített értékesítési darabszám 708 ezerre nőtt az egy hónappal korábbi 701 ezerről. Elemzők 3 százalékos bővülésre számítottak. Az új családi házak 390 ezer 500 dolláros mediánára 18,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A nyers adatok szerint 2019-ben 683 ezer, 2020-ban pedig 822 ezer új családi házat értékesítettek az Egyesült Államokban. A mediánár 321 ezer 500 dollárról 336 ezer 900 dollárra nőtt 2020-ban. Bár az új családi házak értékesítése a lakáspiaci eladások nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt – közölte a távirati iroda.

Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra. Az ingatlanforgalmazók képviseleti szervezete, a NAR ismertette, hogy júliusban a vártnál nagyobb mértékben, az előző havihoz képest szezonális kiigazítással 2,0 százalékkal, évesítve 5,99 millióra nőtt az eladott használt lakások száma az Egyesült Államokban. A piac a ténylegesnél kevesebbet, 5,83 milliós évesített használt lakásértékesítést várt júliusra.