Olaszországban épít új gyárat a Masterplast Nyrt. 51 százalékos tulajdonában lévő Masterplast Italia Srl., a beruházás összértéke mintegy 4,5 millió euró – közölte a Masterplast a tőzsde honlapján.

Budapest, 2022. április 28., csütörtök (MTI) –  csütörtökön.
A tájékoztatás szerint az új, zöldmezős, EPS alapú hőszigetelőanyag-gyártás Reggio Emilia tartományban indulhat, várhatóan 2023 első felében. A beruházás magában foglalja az üzemcsarnok és az üzem területének megvásárlását és a gyártási technológia beszerzését. Az új gyártóegység éves kibocsátása a tervek szerint meghaladja a 300 ezer köbméteres mennyiséget. A vállalat április közepén közölte, hogy céget alapított Olaszországban, a helyi építőanyag piacon széleskörű tapasztalattal és kiterjedt üzleti kapcsolatokkal rendelkező magánszemélyekkel. A Masterplast Italia hőszigetelő anyagok olaszországi kereskedelmére alakult 200 ezer euró törzstőkével. A Masterplast akkor azt is közölte, hogy az olaszországi kereskedelmi leányvállalat megindítását követően gyártás megkezdését is tervezik az országban.ű

Az olaszországi tevékenység dinamikus növekedésével Olaszország a cégcsoport egyik legjelentősebb piacává válhat, ahonnan 2023-ra 20 millió eurót is meghaladó árbevétel származhat – írták. A Masterplast 22, 8 millió euró (csaknem 8 milliárd forint) kamat, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt (EBITDA) ért el tavaly, kétszer annyit, mint 2020-ban az éves beszámolójuk szerint. Az éves árbevétel meghaladta a 191,5 millió eurót (70 milliárd forint), ami 64 százalékos emelkedés. Az adózott profit a két és félszeresére, 16 millió euróra (csaknem 5,8 milliárd forintra) nőtt. Az 1997-ben alapított cég fő tevékenységi körébe tartozik az építőipari szigetelőanyagok és szigetelő rendszerek, valamint egészségügyi textíliák és higiéniai termékek gyártása és értékesítése. A magyarországi központú nemzetközi cégcsoport 9 európai országban működtet saját tulajdonú leányvállalatot, ahol 7 telephelyen több különböző gyártóegység üzemel. A társaság a BÉT prémium kategóriás kibocsátója. Részvényei csütörtökön 1,12 százalékos emelkedéssel 4080 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 2950 forint és 4880 forint között változott – ismertette a távirati iroda.