A PannErgy Nyrt. 144,8 ezer gigajoule hőmennyiséget értékesített a harmadik negyedévben, 2,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A negyedéves tervértékhez képest mintegy 9,9 százalékos volt az elmaradás, elsősorban az energiaátvevő távhőrendszerek elhúzódó karbantartási és a társaság fűtési időszakon kívülre időzített beruházási munkálatai miatti kapacitáskorlátozások következtében. A 2021-es üzleti évre vonatkozó, konszolidált 2800-2880 millió forintos EBITDA-terv várhatóan teljesül – közölték. A jelentés szerint az éghajlatváltozás hazai, egyik jól érzékelhető hatása az időjárási viszonyok hektikus és szélsőséges változékonysága, valamint a Magyarországra korábban jellemző hideg, stabilan fagypont alatti téli hónapok átlagos hőmérsékletének fagypont feletti tartományba emelkedése.

A geotermikus hőtermelés kibocsátására ezek a változások várhatóan nem hatnak kedvezőtlenül. Ennek oka, hogy a fűtési időszakban 2-8 Celsius-fok közötti külső hőmérséklet-tartományban ideális a napi geotermikus hőértékesítés. A PannErgy 2020-ban konszolidáltan 5,922 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 5,648 milliárd forint után a nemzetközi pénzügyi beszámolási szabványok (IFRS) szerint. A konszolidált nettó eredménye 236,7 millió forint volt, az előző évet 734,9 millió forint eredménnyel zárta.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, pénteki záróáruk 1130 forint volt. Árfolyama az utóbbi egy évben 682 forint és 1175 forint között alakult.