Transzformátorállomást épített több mint kétmilliárd forintos, zöldmezős beruházással az E.ON Hungária Csoport a Tolna megyei Mözsön,

A 8000 négyzetméteren elhelyezkedő, a legmodernebb berendezésekkel és védelmi eszközökkel ellátott állomás építésével az E.ON a Szekszárdon és környékén élő fogyasztók, az ott működő vállalatok megnövekedett energiaigényére, az új energiaszükségletekre és a megújuló energiaforrások térnyerésére reagált – írták közleményükben. Tájékoztattak arról, hogy az új mözsi állomás – amely csaknem 30 ezer lakossági fogyasztót és ipari üzemeket lát el villamos energiával – az ellátás biztonságának szempontjából is előrelépés. A hálózatot számos okoseszközzel, köztük távműködtetésű oszlopkapcsolókkal, zárlatjelzőkkel szerelték fel azért, hogy üzemzavar esetén távolról és alternatív útvonalon tudják eljuttatni az energiát a fogyasztókhoz, és az áramszünetek mostantól kevésbé vagy egyáltalán ne legyenek érezhetők. A beruházás részeként 7,1 kilométer, 132 kilovoltos távvezetéket építettek ki, az állomás területén belül közel 20 kilométernyi vezetéket használtak fel. A közlemény szerint kiemelt figyelmet fordítottak a természetvédelmi szempontokra: a védővezetőre madáreltérítőket rögzítettek, az áramvezető sodronyokra madárvédelmi jelzőgömböket szereltek fel. Mivel az állomás környezete a fokozottan védett, – mesterséges fészket is szívesen választó – kerecsensólyom egyik fészkelőhelye, a távvezeték nyomvonalán az E.ON nyolc kerecsensólyom-költőládát telepített. Az állomás a távvezeték-építésekkel és a hozzá kapcsolódó két alállomásban elvégzett fejlesztésekkel együtt mintegy 2,2 milliárd forintból valósult meg – ismertette a távirati iroda.

A fejlesztéshez az Európai Unió és a magyar kormány csaknem egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) keretében – írták. Kitértek arra is, hogy a mözsi beruházás mellett 2024-ig még egy, hasonló nagyságrendű és több ezer kisebb, de jelentős hatású fejlesztés valósul meg az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén. A fejlesztések célja, hogy kielégítsék a növekvő energiaigényeket, és minél több megújuló energiaforrást lehessen az elosztóhálózatra csatlakoztatni.