Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. idei első negyedéves konszolidált árbevétele 11,6 milliárd forint volt, amely 20,4 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában – közölte a vállalat a tőzsde honlapján.

A jelentés szerint a cég konszolidált nettó eredménye 1,086 milliárd forintot tett ki, 132 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévihez képest. A stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 65 százalékkal 4,3 milliárd forintra nőtt. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens 3,2 milliárd forintot tett ki, amely megegyezik a bázisidőszaki értékkel; a kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 3,4 milliárd forint volt, amely szintén megegyezik bázisidőszakival. A stratégiai termékszegmensek aránya a teljes árbevételen belül 95 százalékos volt – írták. Az export árbevétel 3,8 milliárd forintot ért el, amely 0,5 milliárd forinttal alacsonyabb, mint a bázis, az árbevételen belül 33 százalékos arányt tett ki. A kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyereség (EBIDTA) 2,044 milliárd forint volt, csaknem 58 százalékkal meghaladta a tavalyit. A konszolidált üzemi eredmény 1,48 milliárd forintot ért el, csaknem 66,5 százalékkal nőtt.

Az ANY közleménye idézi Zsámboki Gábort, a társaság vezérigazgatóját, aki kiemelte: a 2021-es sikeres év után, 2022-ben is sikerült növekvő árbevétellel zárni az első negyedévet. Ehhez jelentősen hozzájárul, hogy a lejáró okmányok megújítására adott júniusi határidő közeledtével folyamatosan emelkedik az okmányrendelések száma, valamint fennakadás nélkül végezték el a parlamenti választásokhoz kapcsolódó nyomdai feladatokat, és leányvállalataik is kiválóan teljesítettek. Hozzátette: a gazdasági környezet hatásai, mint szállítási határidők és árak növekedése, alapanyagok beszerzési nehézségei, kihívások elé állítják munkatársaikat, de fennakadásokat nem okoznak. Tovább folytatják technológiai, termék és szolgáltatás fejlesztéseiket, ezzel is biztosítva a további fejlődést a hazai és nemzetközi piacokon – ismertette a távirati iroda.

Az 1851-ben alapított ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. – korábbi nevén Állami Nyomda – Magyarország egyik legnagyobb, a kelet-közép-európai régió vezető biztonsági nyomdája. A társaság részvényeit 2005 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában. Papírja pénteken 1590 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb ára 1850 forint, minimuma 1310 forint volt.