Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 35,2 milliárd forint konszolidált nettó árbevételt ért el az első kilenc hónapban, 11,3 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában; konszolidált nettó eredménye 2,02 milliárd forint lett, 35,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közétett beszámolója szerint a vállalat első félévi kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 5,01 milliárd forint lett, 11,1 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A jelentés szerint a stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 12,2 milliárd forint volt, amely 53 százalékkal magasabb, mint 2021-ben. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens 9,6 milliárd forint bevételt hozott, amely 14 százalékkal magasabb, mint a bázis időszaki érték. A kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 10,9 milliárd forint, ez 17,5 százalékkal csökkent. Jelezték, hogy a magasabb bázisidőszaki érték a 2021. első háromnegyedévében elszámolt biztonsági okmányok árbevételének volt köszönhető. A stratégiai termékszegmensek aránya a teljes árbevételen belül 93 százalékos volt tárgyidőszakban. Az export árbevétel 2022 első kilenc hónapjában 13,3 milliárd forintra nőtt, amely 2,7 milliárd forinttal magasabb, mint a bázisérték. Ez 38 százalékos arányt képvisel az árbevételben.

Az ANY közleménye idézi Zsámboki Gábort, a társaság vezérigazgatóját, aki kiemelte, a szállítói láncokban tapasztalható nehézségek, az emelkedő papír-, festék-, polikarbonát- és chipárak és bérköltségek, valamint a megsokszorozódott energiaárak következtében jelentősen csökkent az eredmény, összehasonlítva a tavalyi év megfelelő időszakával. Ezek a tényezők továbbra is meghatározóak az ANY Csoport működésében. A negatív hatásokat hatékonyságnövelő és energiamegtakarítást szolgáló lépésekkel enyhítik. Az energiahatékonyság érdekében elkezdett korszerűsítéseket folytatják, a megújuló energiatermelő rendszert szolgáló beruházásokat elindítják a vezérigazgató közlése szerint. Kitért arra: mérföldkőhöz érkeztek gyártástechnológiai beruházásaik, Budapesten legördültek az első nyomatok a legújabb mélynyomtató gépről – ismertette a távirati iroda.

A cég magas biztonsági szintet és kiváló minőséget képviselő útiokmányai iránt érzékelhetően megnőtt a nemzetközi érdeklődés, szabadalmi védettséget élvező biztonsági megoldásokon alapuló termékeiket 51 országba exportálják. Tízéves szerződést kötöttek például az angolai útlevélrendszer szállítására, amelynek keretösszege 130 millió euró – tette hozzá.

A társaság részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír hétfőn 1450 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb ára 1850 forint, minimuma 1300 forint volt.