Az elmúlt évek legnagyobb tőzsdei nyilvános részvénykibocsátását indítja október 25-én az AutoWallis Nyrt. további növekedési terveinek finanszírozásához, amellyel 6-8 milliárd forint forrásbevonást tervez – jelentette be Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke sajtótájékoztatón Budapesten.

Terveik szerint a lakossági értékesítés 1-1,5 milliárd forint, míg az intézményi 5-6,5 milliárd forint között alakulhat. Müllner Zsolt jelezte, hogy a cég stratégiája szerint 2025-re az árbevételt a 2020-as több mint négyszeresére, 400 milliárd forint fölé növelik. Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója ismertette: a forrásbevonással céljuk, hogy a társaság részvénypiaci súlya, a részvények forgalma tovább bővüljön, az öt legnagyobb forgalmú részvény közé szeretnének kerülni.

A bevonni tervezett tőkét a szolgáltatási portfólió bővítésére, a meglévő kiskereskedelmi tevékenység új országokra való kiterjesztésére, és a nagykereskedelmi tevékenység erősítésére fordítják. A szolgáltatások terén az AutoWallis többek között regionális flottakezelő tevékenység beindítását, a meglévő szinergiákra építő üzletfejlesztéseket (használtautó, finanszírozás, biztosítás-közvetítés, közös beszerzések), a digitális értékesítési csatornák és adatelemzési képességek fejlesztését, valamint a szervizszolgáltatások és a rövidtávú autóbérlés fejlesztését tervezi – sorolta. Közlése szerint 107-122 forint közötti ársávban juthatnak az AutoWallis újonnan kibocsátott részvényeihez azok a lakossági befektetők, akik október 25. és november 9. között az OTP Banknál leadják a jegyzési igényüket.

A társaság a nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés során – túljegyzés esetén – összesen maximum 93 457 943 darab új részvényt tervez értékesíteni. Az AutoWallis Csoport a közép-kelet-európai régió 14 országában gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz-szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. A képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a Dacia, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a MINI, a Nissan, az Opel, a Peugeot, a Renault, a SsangYong, a Suzuki, a Toyota, a Saab alkatrészek utánpótlása és a Sixt rent-a-car. Az AutoWallis Nyrt. 2019 februárjában jelent meg a Budapesti Értéktőzsdén – ismertette a távirati iroda.

A csoport tavalyi árbevétele 88,4 milliárd forint volt 2,1 milliárd EBITDA eredmény mellett, illetve 2021 első felében 97,7 milliárd forint árbevétel mellett 3,2 milliárd EBITDA eredményt ért el, 2020-ban összesen 8 376, 2021 első félévében pedig 11 655 gépjárművet értékesítettek.