A Vienna Insurance Group biztosító nyomában újabb leánybankoknak, biztosítóknak kellene belépniük a BÉT-re. Ez erősítené a piaci szereplők átláthatóságát, s újabb megtakarítási lehetőségeket is teremtene – mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözli, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) pénteken bevezette részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). “Bízunk benne, hogy a hazánkban két nagybiztosító többségi tulajdonosaként jelen lévő osztrák biztosítói csoport az első fecske, amelynek példáját rövidesen számos külföldi leánybank és biztosító követi majd” – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Rámutatott: az itthon is jelentősnek számító nemzetközi hitelintézeti csoportok részvényeivel jellemzően Európa 8-10 tőzsdéjén kereskednek. Ezek között a közép-kelet-európai régióban – noha az e téren kétségtelenül elmarad Nyugat-Európától – Csehországtól Románián át egészen Bosznia-Hercegovináig számos eltérő fejlettségű és tőzsdei kapitalizációjú ország is akad. Magyarországon azonban külföldi tulajdonú leánybankok, biztosítók részéről mostanáig mégsem került sor ilyen szabályozott piaci bevezetésre. Eközben a hazai többségi tulajdonú hitelintézetek, jelzálogbankok közül több piaci szereplő értékpapírjai is elérhetők a magyar tőzsdén. Ezek köre a jövőben örvendetesen bővülhet is majd – tette hozzá Kandrács Csaba.

Mint emlékeztetett, az MNB – Versenyképességi programjával összhangban – idén februárban ajánlásban jelezte a piacnak: jó gyakorlatnak tartja, ha az itthon tevékenykedő bankok, biztosítók tulajdonszerzési vagy állományátruházási ügyleteik nyomán legkésőbb két éven belül legalább egy törzsrészvény-sorozatukat bevezetik a BÉT-re. A jegybanki vezető szerint a tőzsdére lépéssel – s így az ottani szigorú nyilvánossági és közzétételi előírásoknak való megfeleléssel – tovább erősödne a pénz- és biztosítási piaci szereplők átláthatósága. Ez végső soron növeli a piacok iránti bizalmat és az ügyfelek védelmét. Mindezzel együtt – fűzte hozzá a szakember – hazai alapkezelők, pénztárak, biztosítók, sőt akár a háztartási ügyfelek számára is nagyobb tér nyílna a BÉT-en lévő részvények vásárlására.

Végül pedig a tőzsdei intézményeknél, ha lehet, még jelentősebb a jövedelmezőségre vonatkozó tulajdonosi elvárás, ami ösztönzi a fegyelmezett, költségtakarékos működést – összegezte az MNB alelnöke – tette közzé a távirati iroda.