Mezőgazdasági, 138 milliárd forintos árbevételű, takarmánygyártó és gabonakereskedő vállalatcsoport jelenik meg a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) azzal, hogy a tőzsdén lévő UBM Holding Nyrt. megszerzi Magyarország piacvezető takarmánygyártó vállalatcsoportjának, az UBM Trade Zrt-nek mintegy 100 százalékát – közölte a társaság.

A közlemény szerint a tranzakció ajándékozással jött létre, miután a 25 éves UBM Trade Zrt. kilenc magánszemély részvényese a társaságban fennálló 99,82 százalékos tulajdonrészét ajándékozási szerződés keretében a tulajdonukban álló, a BÉT-en 2016 óta jegyzett UBM Holding Nyrt.-re ruházta át. Hozzátették: a független értékbecslésen alapuló tranzakció értéke 20,7 milliárd forint, “így annak mérete a BÉT-en is jelentősnek mondható”.

A tájékoztatás szerint a lépéssel fontos állomásához érkezik az UBM Csoport öt évvel ezelőtt induló tőzsdérelépési folyamata. A társaság a továbbiakban is vizsgálja a tőkepiaci forrásbevonási lehetőségeket, amelynek célja, hogy az UBM tervezett további növekedését finanszírozza – írták. A tranzakciót a magyar tőkepiac szempontjából is fontos momentumnak nevezték, mert “ezzel a gazdaság egyik legfontosabb ágazata, a mezőgazdaság egy szelete is elérhető lesz a befektetők számára, amellett, hogy egy nagyvállalat lép a parkettre”.

Az UBM Csoport 2020-ban 138 milliárd forintos árbevételt és 1,6 milliárd forint adózott eredményt ért el. A Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában jelenlevő csoport forgalmának közel fele exportból származik. Az UBM Csoport szójadara importőrként kezdte meg működését, mára a magyarországi takarmánygyártás piacvezetője, jelenlegi 600 ezer tonnás termelési volumene dinamikusan nő – ismertette a távirati iroda.

A csoport értékesítése a gabonafélék és az olajos magvak területén meghaladja az évi 800 ezer tonnát, a fehérje kereskedelem terén a 200 ezer tonnát – fűzték hozzá.