A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2666,82 pontos, 6,19 százalékos emelkedéssel, 45 769,16 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 41,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar piacon a kereskedés a csütörtökön elszenvedett nagy zuhanás korrekciójaként indult, később az orosz-ukrán háborúról érkező, jónak mondható hírek segítették további emelkedéshez az árfolyamokat. A magyar mellett a nemzetközi piacokra is jellemző volt a felpattanás.

Az elemző szerint a befektetők pozitívumként értékelték, hogy Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke kész tárgyalni országa semleges státuszáról, valamint, hogy erre válaszul a Kreml szóvivője bejelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök kész egy orosz delegációt küldeni a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén az ukrán delegációval való tárgyalásra. Varga Zoltán szerint bár hosszú folyamat lesz a katonai konfliktus lezárása, ez talán már egy lépésnek tekinthető ebbe az irányba. Ugyanakkor jelezte, a jövő héten hasonlóan hektikus árfolyammozgások várhatóak az érkező hírek függvényében.

Az elemző a BÉT vezető részvényeiről megjegyezte, az OTP árfolyama a csütörtöki 15,4 százalékos esés után pénteken 13,37 százalékkal erősödött, ami részben annak köszönhető, hogy Oroszországot nem zárták ki a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. A bankpapírhoz hasonlóan a Mol is emelkedni tudott, a Magyar Telekom jegyzése nem változott, mivel itt csütörtökön sem volt nagy az esés. Az elemző úgy vélte a Richter a “kakukktojás”, amelynek az árfolyama annak ellenére esett, hogy a céggel összefüggésben nem érkeztek negatív hírek.

A Mol 120 forinttal, 5,13 százalékkal 2460 forintra erősödött, 2,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 1740 forinttal, 13,37 százalékkal 14 750 forintra nőtt, forgalmuk 32,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom változatlan árfolyamon, 425 forinton zárt, forgalma 273,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 170 forinttal, 2,34 százalékkal 7080 forintra csökkent, a részvények forgalma 5,1 milliárd forintot ért el. A BUMIX 3912,97 ponton zárt pénteken, ez 228,88 pontos, 6,21 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.