A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált adózott eredménye éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 92,2 százalékkal 19,3 milliárd forintra nőtt az idén az első negyedévben – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A társaság árbevétele szintén a várakozások felett, 8,4 százalékkal 175,9 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben. A Portfolio.hu által közölt konszenzus szerint az elemzők 14,8 milliárd forint (+70,3 százalék) adózott eredményt és 171,7 milliárd forint (+5,8 százalék) árbevételt vártak a negyedévre. A csoport bevételnövekedése az ügyfélkör folyamatos bővülésének köszönhető, mivel továbbra is erős maradt a kereslet a mobil adat, a nagy sávszélességű szélessávú csomagok és a mobilkészülékek iránt – írták. A mobil adatforgalom és a vezetékes szélessávú bevétel erőteljes növekedése, valamint a megnövekedett készülékértékesítés kompenzálta a kissé alacsonyabb hangalapú- valamint rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételeket. Az összbevételen belül a mobil bevételek 11,9 százalékkal, 101,1 milliárd forintra nőttek 2022 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ez a mobil adatforgalmi bevétel növekedésének és a magasabb készülékértékesítésnek az eredménye, amelyek ellensúlyozták a hangalapú kiskereskedelmi bevételek csökkenését mindkét országban (Magyarország és Észak-Macedónia) – közölték. Az adatbevételek az előző év azonos időszakához képest 23,6 százalékkal, 33,7 milliárd forintra nőttek, ami elsősorban a magyarországi és észak-macedóniai előfizetők számában tapasztalt folyamatos növekedésnek, valamint a magasabb használati szinteknek köszönhető, míg a magasabb magyarországi mobilfizetési bevételek is hozzájárultak a növekedéshez. A vezetékes bevételek éves összevetésben 7 százalékkal, 57,6 milliárd forintra nőttek az első negyedévben a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhetően, amelyet a magyarországi ügyfélbázis-bővülés eredményezett. Az RI/IT bevételek 5,3 százalékkal, 17,1 milliárd forintra csökkentek a korábban a Pan-Inform Kft. által generált bevételek hiánya és a közszférából származó bevételek csökkenése miatt. A magyarországi működés bevételének csökkenését kismértékben ellensúlyozta az Észak-Macedóniában tapasztalt kétszámjegyű növekedés – jegyezték meg.

A közvetlen költségek a bevételekkel összhangban 8,4 százalékkal, 75,0 milliárd forintra nőttek az első negyedévben, a magasabb készülékértékesítési- és roamingköltségek eredményeként. A bruttó fedezet 8,3 százalékkal, 100,9 milliárd forintra javult, a távközlési szolgáltatások, különösen az adatszolgáltatások mindkét országban mért magasabb hozzájárulása miatt. A közvetett költségek 4,2 milliárd forinttal, 38,8 milliárd forintra javultak a negyedévben, elsősorban a leányvállalat értékesítéséből származó egyszeri nyereségnek, valamint az alacsonyabb személyi jellegű ráfordításoknak köszönhetően. A tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 23,8 százalékkal, 62,1 milliárd forintra nőtt. A jelentés idézi Rékasi Tibor vezérigazgatót, aki elmondta: a Magyar Telekom megőrizte erős lendületét az üzletágaiban az év eleje óta gyorsan változó makrogazdasági környezet ellenére. Ez a pozitív tendencia elsősorban a vezetékes és mobil ügyfélbázis sikeres növelésének, illetve a gyorsan növekvő mobil adathasználatnak és a gigabites hálózat iránti erőteljes keresletnek köszönhető.

Ez utóbbiban elért kiemelkedő teljesítményük a Magyarországon és Észak-Macedóniában egyaránt felgyorsított optikai hálózatbővítésnek és a RAN modernizációs programnak köszönhető, amelyek ügyfélközpontú stratégiájuk fontos részét képezik. Hozzátette: a negyedév során okos kontrollt és konzervatív megközelítést alkalmaztak a működési költségekben, és sikeresen lezárták a Pan-Inform Kft. eladását, mindezek lehetővé tették, hogy jelentősen növeljék az EBITDA AL-t. A külső környezetben megnövekedett bizonytalanságot figyelembe véve fenntartják a 2022-es célkitűzéseiket: az idei évre a vállalat publikus célkitűzései szerint a bevételeknél 1-3 százalék körüli növekedésre (700 milliárd forint) számítanak. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licenszdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet – ismertette a távirati iroda.

Magyar Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír 0,88 százalékkal 396 forintra csökkent szerdán, forgalma 344,3 millió forint volt. Az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 381 forint, a legmagasabb 439 forint volt.