Átadták a Mol Nyrt. és a HEXUM Tartálypark Zrt. első közös termékvezetékét Vámosgyörkön, amely hatékonyabbá teszi a stratégiai üzemanyagkészletek frissítését, valamint az esetleges készletfelszabadítási folyamatokat – közölte a Mol pénteken az MTI-vel.


A közlemény szerint a mintegy egy kilométer hosszú új csővezeték a Mol Tiszaújváros-Százhalombatta között meglévő csővezetékét köti össze a HEXUM Tartálypark Zrt. vámosgyörki telephelyével, amely 180 000 köbméter tároló kapacitásával az ország stratégiai készleteinek tárolási feladatát látja el. A projektben szükségessé vált a HEXUM technológiájának kiegészítése, valamint egy Mol indító-fogadó állomás megépítése.

A márciusban kezdődött kivitelezés – a Mol és a HEXUM közös finanszírozásával – a tervezett határidőre valósult meg – írják a közleményben. Hazuga Károly, a Mol Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója a közleményben hangsúlyozta, a Mol folyamatosan dolgozik az ellátásbiztonság javításán. A HEXUM Tartálypark Zrt.-vel közösen megvalósított beruházás jó példája annak, hogy egy viszonylag kis beruházás jelentős hatást képes elérni az ország ellátásbiztonságára – írták.

A HEXUM Tartálypark Zrt. Magyarország stratégiai (biztonsági) kőolaj-, és kőolajtermékek tárolásával és kiszolgálásával foglalkozik öt – Celldömölk, Pétfürdő, Vámosgyörk, Százhalombatta, Tiszaújváros – telephelyen, a biztonsági készletezés mellett kis mértékben kereskedelmi célú bértárolást és kiszolgálást is végez.

Nyilvános cégadatok szerint a HEXUM Tartálypark Zrt. 2021-ben 11,62 milliárd forint értékesítési nettó árbevételt ért el az előző évi 11,07 milliárd forint után. A társaság adózott eredménye 2021-ben 889 millió forintot tett ki szemben a megelőző évi 2,4 milliárd forinttal – tette közzé a távirati iroda.