Az ALBtelecom a nyugat-balkáni ország elsőszámú vezetékes hang-, internet- és tévészolgáltatója, valamint a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa. A felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra. A tranzakcióval a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett 4iG nemzetközi növekedési stratégiájának megfelelően szakmai befektetőként erősíti pozícióját a régióban. Az ügylettel a Calik Holding a 4iG újabb intézményi befektetője lesz. A közlemény szerint a tranzakció részeként Törökország egyik meghatározó cégcsoportja 8 milliárd forintot meghaladó tőkeemelést hajt végre, és 5 százalék alatti tulajdonrészt szerez a 4iG-ben. A tőkeemelést a felek közötti megállapodásban rögzített 850 forintos részvényárfolyamon hajtja végre a Calik Holding. Az együttműködés további közös üzleti lehetőségeket nyithat a török és magyar vállalat számára a balkáni és közép-ázsiai térségben.

A Calik Holding elkötelezett Magyarország mellett, ahol a vállalatcsoport tovább növelné jelenlétét. Az albán telekommunikációs vállalatban fennmaradó kisebbségi állami részesedést az Albán Gazdasági Minisztérium (13,78 százalék) és az Albán Posta (2,47 százalék) kezeli, amely mellett a társaság nem nevesített kisrészvényesekkel (3,48 százalék) is rendelkezik – írták. Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben kiemelte: az ALBtelecom a távközlés minden területén jelentős piaci szereplő, olyan szolgáltató, amely Albániában piacvezető a vezetékes szolgáltatási szegmensben. A társaság jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a mobil- és digitális megoldások területén, amely a jövőben az egyik kulcsfontosságú fejlődési iránnyá válhat. Hozzátette: a 4iG Albánia egyik legnagyobb szakmai befektetője, amely elkötelezett a távközlési szektor fejlesztése, illetve az ország digitális átalakulása mellett.

Az idén 110 éves ALBtelecom 743 dolgozót foglalkoztat. A társaság 153 ezer vezetékes hang-, 118 ezer internet-, illetve 66 ezer tv-előfizetőjével a legjelentősebb albániai vezetékes távközlési vállalat, 405 ezer mobilelőfizetőjével pedig a 3. legjelentősebb mobilszolgáltató. Az ALBtelecom kiemelkedő saját távközlési infrastruktúrájának része Albánia legnagyobb, 4500 kilométer hosszúságú optikai gerinchálózata, valamint 450 saját mobilállomás – ismertette a távirati iroda.

A 4iG részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A részvények pénteken 719 forinton zártak. Egy éven belül a legmagasabb értékük 1134 forint, a legalacsonyabb 588 forint volt.