2023 január 31

Váratlanul drágult a hazai benzin – milyen év lesz ez így?

Általában a hétköznapokon, azok közül is szerdán vagy pénteken szokta változás érni a benzin és a gázolaj árfolyamát, most azonban már vasárnap módosult a fizetendő összeg. A beszerzési árak 2023. január elsejével már emelkedésnek indultak. A benzin és a gázolaj ára is bruttó 3 forintos gyarapodásra tett szert. Az új évet így a 95-ös benzin esetében 642 Ft/literes, a dízelnél pedig 716 Ft/literes árral indíthattuk.

2023-as év nehéz helyzetbe hozhatja az autósokat

Vészesen drágulnak a referenciértékek. A decemberi 76 dolláros Brent mostanra már 86 dollárba kerül hordónként, míg a WTI a 70-es szintről ralizott fel 80 dollárra. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor igazán nagy bajban lehetünk.

Értesülések szerint idén az olaj árfolyama újra megkörnyékezheti a kritikus 100 dolláros szintet. Ez azonban azt jelentheti, hogy az autósok pénztárcáját is komoly nyomás érheti. Több mozgatórugó is arra enged következtetni, hogy a fekete arany árfolyama a 2023-as évben elérheti a 100 dollárt. Ennek alapját főleg a hiányos orosz kínálat és az kínai kereslet fellendülése adja. Kína ugyanis a világ legnagyobb olajimportőre, melynek kereslete tavaly folyamatosan alacsonyan maradt a zéró-covid lezárások miatt. Most azonban, hogy enyhítettek a szigorításokon a kereslet elkezdhet növekedni. Az oroszok az őket ért szankciók miatt, elkezdtek egyre nagyobb mennyiséget Ázsia felé irányítani, azonban az európai szankciók nehezebbé teszik a kereskedők számára, hogy elegendő biztosított hajót találjanak a szállításhoz. Ez miatt akár komoly kínálati mennyiségtől is elbúcsúzhat a piac.

(www.shutterstock.com)

Az ársapka és a februártól életbe lépő újabb embargó, amely a finomított kőolajtermékekre, például a dízelre vonatkozik majd, valószínűleg ártámogató hatással lesz a piacokra. Bár Kínában most káosz uralkodik a nagy nyitás után, az elemzők szerint ez az első negyedév után elkezdhet lecsillapodni, és ekkor majd a kereslet is felpattanhat. Saxo Bank stratégiai vezetője, Ole Hansen az első negyedév után a Brent árfolyamát 90-100 dollár között látja. Az, hogy később mi történik, szerinte a közelgő gazdasági lassulás erősségétől függ majd.

Forrás: markets.businessinsider.com; vezess.hu

Címlapkép: Shutterstock