2023 január 31

Számtalan bizonytalanság – volatilis olajárakkal lehet számolni

Több elemző már a tavalyi év végén előrejelezte, hogy erős elmozdulások várhatók a nyersolaj piacán. Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy mindkét referenciaérték a kritikus és rettegett 100 dolláros határ fölé emelkedik. Ez a szint tavaly augusztus óta nem volt áttörve, és ott is csak rövidebb ideig maradtunk felette. Most azonban a makrotényezők veszélyesebb ralikra engednek következtetni. Rengeteg a bizonytalanság, ezért nehéz pontosan megmondani mi is fog történni.

Véget érhet a téli álom – Sokan félnek a kínai óriás fellendülésétől

Kína a világ legnagyobb olajimportőre, ezért gazdasági fejlődése komoly hatással van a kereslet és kínálat egyensúlyára. Az utóbbi hónapokban nekik köszönhettük, hogy a medvék ellenőrzés alatt tudták tartani a piacokat. A vírus miatt Kína nem tudta elérni a fejlődési céljait, és a rengeteg korlátozás megtépázta az ország keresletét. Most viszont az enyhítések után ez nagyban megváltozhat. Egyelőre a nyitás utáni káoszt láthatjuk, azonban a szakértők szerint ez az év második felére radikálisan változni fog. Az S&P Global alelnöke, Daniel Yergin és más szakértők szerint a nyitás akár 121 dolláros magasságba is nyomhatja majd az árakat.

(www.shutterstock.com)

A további befolyásoló tényezők közé tartoznak a geopolitikai bizonytalanságok és a recessziós félelmek. Az orosz nyersolaj G7-ek által bevezetett árplafonja újabb bizonytalanságot ad a globális olajellátással kapcsolatban csakúgy, mint majd az OPEC következő döntése a termelési célokkal kapcsolatban. Nem világos, hogy mennyivel több orosz olajat képes még ezek után Kína és India – mostanra a legnagyobb orosz nyersolaj importőrök – befogadni, és mennyit kell termeléséből visszavágni Oroszországnak, ha nem tudja az összes nyersolaját a globális piacra eladni. Az orosz ellátás csökkentése tovább zavarja a kínálat és kereslet egyensúlyát.

A bullish tényezők mellett a recessziós félelmek tarthatják még vissza bizonyos mértékben az árakat. S&P Global szerint átlagosan a 90 dolláros árfolyam lesz jellemző 2023-ban, azonban egy recesszió miatt akár 70 dollárra is visszaeshetünk.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock