2023 január 28

Sokan kételkedtek – ez lett a vége

Mozgalmas éven vannak túl a nemesfém befektetők, azonban most lezárult egy időszak. Ennek ellenére úgy tűnik a piaci szentimentben nem tapasztalhatunk szignifikáns változást. Míg legtöbben újévi fogadalmainkat tettük meg, a nemesfémek piaca az utolsó hajrába öntötte energiáját. Össze is kellett szedniük magukat a bikáknak, hiszen a kezdeti fáradtság jelei már mutatkoznak az árfolyammozgásokban. Ez azonban részben betudható akár az ünnepi időszaknak, hiszen ilyenkor a likviditás sokkal kisebb a nyersanyagok piacán is. Ennek megfelelően az elmúlt két hét a stagnálásról szólt. Bár ezen időszak alatt sikeresen zárt többször is a 24 dolláros szint felett, nagyon közel tartózkodunk továbbra is a kritikus szinthez, ezért még mindkét irányba történő elmozdulás lehetősége fenn áll.

Éves szinten profitot jegyezhettek fel a befektetők

Közel egy évvel ezelőtt az ünnepek után, január 3-án az ezüst 23,385 dolláron nyitotta az évet. Az első két hónap még viszonylag nyugodtnak mondható, azonban a háború kirobbanása és a Fed agresszív kamatemelési időszaka felborította a piacot. A pánik miatt először kilőtt az árfolyam és egészen 27,5 dollárig ralizott. A korrekció viszont az aggodalom elhomályosodása után a vártnál erősebb lett. A csökkenésre később rásegített az is, hogy Fed májusban elkezdte emelni az irányadó kamatot. Fél év alatt 0,5-ről 4,5 százalékra emelték, és még nincs vége a történetnek. Mindent összevetve ahhoz képest, hogy milyen körülmények voltak, és október végén még a 18 dolláros szint közelében tartózkodott az árfolyam örülhetünk, hogy egy kisebb profitot azért össze tudott szedni az év végére.

(www.shutterstock.com)

Ez nagy részben köszönhető a dollár gyengülésének, hiszen ez miatt a nemesfém olcsóbb lett a külföldi valutával rendelkező befektetők számára. Az ipari kereslete továbbra is kérdéses hiszen a recesszió itt van a nyakunkon. A keresleti kilátások tehát nem valami fényesek, és a dollár értékvesztése is kezd lassulni.

Ezen a ponton keményen meg kell dolgoznia a bikáknak, ha a 25-ös szintet el akarják érni. A kimerültség miatt akár egy kisebb korrekció is jöhet, és ebben az esetben a 23 dollárt újra meglátogathatjuk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock