2024 május 23

Olcsóbb benzin a láthatáron – az OPEC feladta a küzdelmet

Az olajárak olyan mélyre süllyedtek, hogy a kereskedők elkezdtek azon tűnődni, hogy az OPEC fog-e további csökkentéseket bejelenteni az árak emelése érdekében. A kereskedők azon töprengenek, hogy a banki összeomlás okozta pánik motiválja-e majd a kartellt a legutóbbi 2 millió hordó feletti csökkentésre. Ez természetesen kizárná az olcsóbb üzemanyagok lehetőségét is, nyomást helyezve az autósokra. Már amúgy is sokkal drágább hazánkban az üzemanyag. A benzin esetében közel 70 forinttal, a gázolaj esetében pedig 35 forinttal magasabb a hazai felár, mint a régió átlagában.

(www.shutterstock.com)

Pénteken újabb enyhülést jelentettek be, azonban a benzin árfolyama nem változott. Holtankoljak.net szerint a gázolaj beszerzési ára bruttó nyolc forinttal lett olcsóbb. Holtankoljak.net a Brent olaj árának zuhanása kapcsán nagyobb mértékű üzemanyagár-csökkenésre számított. A nyersolaj az elmúlt három hét alatt masszív mínuszt jegyzett fel. Mivel a nyersolaj piacán jelentkező változások némi késéssel jellenek meg a kutakon, ezért még van esély a további enyhülésre.

Az OPEC nem tervez csökkentést

A közeljövőben két dolog okozhatja az árfolyamok emelkedését. Az egyik az OPEC termeléscsökkentése, a másik pedig az USA stratégiai tartalékainak feltöltése. A szakértők szerint mindkét esemény alacsony valószínűséggel bír. Bár 2022-ben több olyan döntést is hozott a kartell, amely az árak és profitjuk emelésére szolgált, az elemzők szerint most ne számítsunk arra, hogy az OPEC növelni fogja az olajárakat. Ki kell emelni, hogy Oroszország már beleegyezett az 500 ezer hordós csökkentésébe. Ezt nem az OPEC csoport szervezte meg, Oroszország szerint a döntést a nyugati szankciók ösztönözték. Egyes kereskedők további csökkentést várnak, de az oilprice.com úgy gondolja, hogy ezen a ponton ez már valószínűtlen, hacsak a piaci alapok radikálisan meg nem változnak.

(www.shutterstock.com)

A Deutsche Bankkal kapcsolatos aggodalmak pénteken fokozódtak. Az olaj, mint kockázatosabb eszköz, ismét nyomás alá került a pénzügyi piacokon tapasztalt zavarok és a globális bankszektorral kapcsolatos aggodalmak miatt. Hozzátett a bearish hangulathoz, hogy az Egyesült Államok jelzése szerint nem valószínű, hogy feltöltik a stratégiai tartalékait ebben az évben.

Forrás: index.hu; oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock