2024 július 21

Még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

A kormány és a Bankszövetség közötti megállapodás alapján még olcsóbbak lesznek a hitelek. Az új vállalati hiteleknél a futamidő alatt 6 hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár. Ettől a kamatszint azonnali és gyors csökkenését remélik. Közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden az MTI-vel.

A közleményben Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte, a kamara üdvözli, hogy a kormány célul tűzte ki a kamatkörnyezet javítását. A vállalkozások által fizetendő terhek csökkentését a hitelpiac dinamizálása érdekében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alapvető törekvése, hogy minden eszközzel támogassa a hazai vállalkozások fejlődését. Legyen az forráshoz jutás, vagy akár a hitelköltségek csökkentése – hangsúlyozták a közleményben.

A vállalkozások szemszögéből nézve a döntés javítja a hitelkondíciókat. Hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt. Ez a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt. Tette hozzá Parragh László.

Még olcsóbbak lesznek a vállalati hitelek

A közleményben kitértek arra, hogy az intézkedés bankokra gyakorolt hatása kettős. Mivel a profit csökkenésével járhat, ugyanakkor magában hordozza a hitelpiac élénkítésének reményét, vagyis a hitelezés erősödése pozitív hatást gyakorol a bankok eredményére.

A kamara úgy látja, hogy a megállapodással időt nyertek arra a szakmai egyeztetésre, amelyben a hitelezés sarokpontjait újra lehet tárgyalni, figyelembe véve a piaci szereplők igényeit. Parragh László a közleményben hangsúlyozta, minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a növekedés újra fellendüljön, és ennek nélkülözhetetlen eleme a beruházást ösztönző, a fogyasztást élénkítő hitelpiac megléte, amihez ez a döntés egy lépéssel közelebb visz.

Borítókép forrása: Shutterstock