2023 március 23

Nagyot ment a forint, már itt az ötössel kezdődő naftaár

Az elmúlt időszakban a hazai kutakon az üzemanyagok árcsökkenése egyre megszokottabbá vált. A szakértők előrejelzései szerint azonban elértük a mélypontot egy időre, és a jövőben komoly áremelkedések várhatók majd a töltőállomásokon. A hétvégén beszámoltunk arról, hogy a V4-ek közül Magyarországon fizetünk legtöbbet az üzemanyagért. A folyamatos csökkenés ellenére tehát még mindig komoly nyomás van a pénztárcánkon.

Most azonban az előrejelzéseket megcáfolva jó hírek érkeztek az autósoknak. Az olajkitermelő országoknak ez a 80 dollár körüli árszint megfelelő lehet – fogalmazott az Indexnek Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu vezetője. Állítását alátámasztják a grafikonok is. Ha megnézzük a két referenciaérték árfolyamát jól láthatjuk, hogy a WTI esetében az árfolyam 2023-ban beragadt a 73-81 dolláros intervallumba. A Brent árfolyama valamivel magasabban jár, 77-88 dollár között. A 88 dolláros felső határ környékén azonban láthatóan erős ellenállás van. Ez viszont akár azt is jelentheti, hogy továbbra is kitart az elmúlt hetek csökkenő tendenciája.

Hatalmas előrelépés a benzinkutakon, egyre olcsóbb lehet az üzemanyag

Az ársapka kivezetése után jelentősen drágult az üzemanyag. Jó ideig a fekete arany árfolyamában bekövetkező változásokat sem érzékelhettük, hiszen a töltőállomások komoly mínuszokat szedtek össze az árstop alatt. Így hiába szerezték az be olcsóbban az üzemanyagot, az autósoknak változatlan áron adták el, veszteségeik fedezése érdekében. Az elmúlt hetekben tapasztalt csökkenésnek köszönhetően viszont a pénztárcáink végre fellélgezhettek. A legfrissebb adatok alapján Magyarországon a benzinért átlagosan 616, míg a gázolajért 624 forintot kell fizetni literenként. Szerdától ugyanis a benzinért bruttó 3 forinttal kell kevesebbet fizetnie a kutasoknak február 22-től, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 7 forinttal mérséklődik. Ez pedig azt jelenti, hogy már akadnak olyan benzinkutak, ahol ötössel kezdődik a nafta ára.

Sokak számára még ezek az árak is megterhelők lehetnek. Nem csoda, hiszen 6 évvel ezelőtt szinte fele ilyen drága volt a benzin és a gázolaj. A forinterősödés nagyon jót tett az árfolyamnak, és a nyersolaj árfolyamának csökkenése elősegítheti az olcsóbb üzemanyagárak elérését.  

Forrás: investing.com;index.hu