2023 március 23

Íme a GDP adat – így teljesített a magyar gazdaság

Ma reggel közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2022 negyedik negyedévére vonatkozó GDP adatokat. A hazai gazdaság teljesítményét legátfogóbban bemutató adatsor szerint éves szinten 0,4 %-kos volt a bővülés, 2022 egészében pedig 4,6 %-kal nőtt Magyarország gazdasága. Az előző negyedévhez képest ugyanakkor már visszaesést látunk, így technikai recesszióba került az ország.

Technikai recesszió

A KSH által közölt, már felülvizsgált harmadik negyedéves adatok szerint 0,7 %-kal esett vissza a gazdasági teljesítmény a második negyedévhez képest. Most pedig az előzetes adatok szerint a negyedik negyedévben 0,4 %-kos volt a visszaesést a harmadikhoz képest, ez pedig a technikai recesszió fogalmát elégíti ki. Az éves összevetésben még valamelyest, szintén 0,4 %-kal bővülő gazdaság ugyanakkor azt mutatja, hogy a leginkább figyelt bázison még képes volt növekedni a gazdaság. Az, hogy mi hajtotta a növekedést, az előzetes adatközlésből részletesen még nem derült ki. Annyit azonban tudunk, hogy az ipar és a szolgáltatószektor szép bővülésre volt képes. A mezőgazdaság viszont inkább visszahúzta a GDP-t 2022 végén.

Virovácz Péter, az ING elemzője kiemelte, hogy a KSH jelzése szerint a szokásosnál nagyobb revíziókra lehet számítani a közeljövőben az adatminőség romlása és a módszertani nehézségek miatt. Az elemző szerint így nem lenne meglepetés, ha a részletes adatközlés során némiképp még borúsabbá válna a kép. Az ING várakozásai szerint 2023 első negyedévében is visszaesés lehet negyedéves alapon. Majd csak ezt követően indulhat meg a kilábalás és a felzárkózás a válság előtti GDP szinthez. Az idei évre vonatkozó kilátásokat nagyban javítják a kedvező külső folyamatok, a negatív áthúzódó hatásokkal azonban számolni kell. Így az elemző szerény, 0,7 %-os GDP növekedést vár 2023 egészére nézve.

Gazdaság – várt adat

Alapvetően a korábbi várakozások alapján is lehetett rá számítani, hogy 2022 utolsó negyedévében technikai recesszióba süllyed Magyarország. Ehhez képest nagy meglepetés nem érkezett, bár némileg nagyobb éves alapú növekedésre számított a piaci konszenzus. A piac értékelését az előzetes GDP adatról a mai tőzsdei, devizapiaci folyamatok mutathatják. A befektetők számára ugyanis fontosak az országspecifikus adatsorok. A fentiek tekintetében azonban érdemes lesz majd figyelni a végleges GDP adatot is, a revíziók ugyanis komolyabban átalakíthatják a most kirajzolódó képet is.