2024 május 20

Forint – erősödött, mégis 430-as euró jön?

Nagyon jól néz ki az EUR/HUF keresztárfolyam a forint szempontjából, ha az előző hónapokhoz viszonyítjuk. Több hónapos csúcson van ugyanis a magyar fizetőeszköz az euróval és a dollárral szemben is. Úgy tűnik, hogy a kiváló nemzetközi tőkepiaci hangulat és a dollár erősödése is a forint kezére játszhat.

Forint – ez egyre szebb

A forint erősödése nem most kezdődött, az utóbbi egy-két hétben írtunk is róla, hogy megemberelte magát a hazai pénznem. Ebben segíthetett akár a jó GDP adat is, a jegybank kamatcsökkentési tempójának csökkenése, de az inflációs adat sem rendítette meg a forintot erejében. Érdemes azonban kifelé is nézni. A nemzetközi tőzsdéken újra nagyon jelentős emelkedéseket láthatunk. Az amerikai részvényindexek visszatértek történelmi csúcsaik közelébe az áprilisi korrekció után. Ráadásul ezzel párhuzamosan a dollár is gyengül. Ez általában jót tehet a sérülékeny devizáknak, mint amilyen a forint is. Érdemes lesz figyelni a ma délutáni amerikai inflációs adatot. Az ugyanis gyakran szab irányt a piacoknak.

Kérdés persze, hogy meddig tarthat a forint ereje. A K&H Bank vezető közgazdásza ugyanis a Portfolio.hu tudósítása szerint figyelmeztetett a magas költségvetési hiányra, és annak a veszélyére, hogy az infláció nem kerül a jegybank célszint alá. Németh Dávid szerint ha nem állítjuk helyre az államháztartás helyzetét és nem csökken az infláció a jegybanki célszintre, és még közben felborul a világgazdaság egyensúlya, akkor jövőre arról fogunk beszélni, hogy miért 420-430 már megint az euró.

Technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ ma reggel a forint árfolyamáról is adott ki technikai elemzést. Szerintük a több, mint két héttel ezelőtti emelkedő trend törése óta csökkenő trendben van. Trendszerű forint erősödést látni, a piros szaggatott vonalat lehet érdemes majd követni, amikor az törik, akkor jöhet forint gyengülő hullám – írják. A 382,8 körül található erősebb támasz, amint túladott lesz, akkor újra forint elleni spekulációnak ágyazhat meg a mozgás az elemzés alapján. Ellenállásként a 398,4, a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve. Támasz a 382,8 és a 375 lehet az EUR/HUF devizapár esetében.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!