2024 július 16

Államadósság – megmenti a forint?

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, a központi költségvetés adóssága 2023. június 30-án közel 47 928 milliárd forintot tett ki. Jelentős a növekedés év elejéhez képest is, volt azonban egy nagyon jelentős csökkentő hatás. Ez pedig a forint erősödése.

Államadósság – segít ez erős forint

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államadósság a jelentéseiben forint- és devizaadósságra osztja, illetve elkülönítő az egyéb kötelezettségeket is. Ebből tudhatjuk, hogy a forint adósság aránya 74,5 %-os, a fennálló tartozásból 35 684 milliárd forintos tehát. A devizaadósság aránya a júniusi adatok szerint 25,2 %, ami némi növekedés a december végi 25 %-hoz képest. Nominálisan mindez azt jelenti, hogy míg december 31-én devizában 11 397 milliárd forinttal tartozott az állam, addig ez a szám júniusra 12 067 milliárdra nőtt. Feltűnő, hogy az állomány nem nőtt nagyon kiugróan annak ellenére, hogy januárban jelentős devizakötvény kibocsátást hajtott végre Magyarország. Ennek az az oka, hogy a forint viszont jelentős erősödést mutatott fel december vége és idén június között.

Olyannyira, hogy az említette időszakban a forintban számolt államadósságot 943,2 milliárddal csökkentette az, hogy a forint számottevően felértékelődött ebben a félévben. Arról, hogy az erős, vagy a gyenge forint a jobb, sokszor megoszlanak a vélemények – érdemes ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég megjelent tanulmányát is áttekinteni. Az azonban biztos, hogy a forint erősödése nagyot könnyíthet az államadósságon, még akkor is, ha annak a döntő többsége nem devizában áll fenn. Erre jó példa az idei első félév, ez azonban fordítva is igaz lehet. Egy jelentősebb gyengülési hullám képes lehet nagyon elrontani az államadósság lefaragására szőtt terveket.