Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

KSH: áprilisban 366 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet

Áprilisban a kivitel volumene 1,1, a behozatalé 5,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az aktívum 366 millió euró volt, az egyenleg 894 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest – jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,3, az importé 0,3 százalékkal csökkent. Az egy évvel korábbihoz képest naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 2,3 százalékkal bővült, míg a behozatalé 1,7 százalékkal mérséklődött. A kivitel értéke áprilisban 11,3 milliárd euró (4303 milliárd forint), a behozatalé 11,0 milliárd euró (4179 milliárd forint) volt. Euróban kifejezve az export értéke 2,2 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 894 millió euróval javult. (Az egyenleg 58 millió euróval több az első becslésben közöltnél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,5, a behozatalban 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,6 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,2 százalékkal gyengült, a dollárral szemben viszont 1,1 százalékkal erősödött. A KSH második becslése szerint a gépek és szállítóeszközök 2022. áprilisi áron számított kivitele 4,8, behozatala 0,8 százalékkal nagyobb lett. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben közel tizedével nőtt, a behozatalban alig változott. A közúti jármű árucsoport exportvolumene hatodával, importvolumene megközelítőleg tizedével meghaladta az előző év azonos időszakit. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene közel tizedével mérséklődött, míg importvolumene több, mint harmadával nőtt. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék árucsoport exportvolumene nem egész tizedével, importvolumene pár százalékkal csökkent. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitelben 2,5, a behozatalban pedig 0,3 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumencsökkenését – ismertette a KSH. A feldolgozott termékek exportvolumene 5,9, importvolumene 10 százalékkal kisebb lett. A mindkét oldali volumencsökkenést a vas és acél, valamint az egyéb fémtermék árucsoport forgalma befolyásolta, rajtuk kívül az exportoldalon még a gumigyártmány, az importoldalon pedig a szakmai, tudományos, ellenőrző műszer és készülék forgalma is meghatározó volt. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 1,9, az importban 3,9 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

A jelentésből kiderül, az energiahordozók exportvolumene 0,5, importvolumene 7,5 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A forgalomcsökkenés a kivitelnél a villamos energia, a behozatalnál a természetes és mesterséges gáz volumenének jelentős visszaesésével magyarázható. Az energiahordozók a teljes forgalom csökkenésének ütemét exportban nem befolyásolták, importban viszont 1,0 százalékponttal serkentették. Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 17, a behozataláé 3,6 százalékkal kisebb lett. A volumencsökkenést exportban a gabona és gabonakészítmény, importban pedig a zöldség és gyümölcs forgalma befolyásolta leginkább. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportra 1,3 százalékpontos, míg az importra 0,2 százalékpontos mérséklő hatást gyakorolt. Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 1,3, az onnan érkező behozatalé 7,7 százalékkal kisebb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 898 millió euróval javult, 1,3 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 78, az import 69 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,1 százalékkal csökkent, míg a behozatalé 0,8 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 4,1 millió euróval romlott, 951 millió eurós passzívumot mutatott. Az év első négy hónapjában a kivitel értéke 50,5 milliárd euró (19,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 49,1 milliárd euró (19,0 ezer milliárd forint) volt. Tavaly január-áprilishoz viszonyítva a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 1,8 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg 3,2 milliárd euróval javult, a többlet 1,4 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 11, a behozatalban 8,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 2,8 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 5,0, a dollárhoz viszonyítva 8,2 százalékkal gyengült.