2024 július 18

Könnyebb lesz eladni a panellakásokat 

●      Az ingatlan.com több évnyi kutatómunkával a földhivatalokból beszerezte és digitalizálta budapesti panellakások alaprajzait, amely az egyik legkeresettebb ingatlantípus a hazai lakáspiacon.

●      Az ingatlanhirdetési portál összegyűjtötte a budapesti panelpiac legjeit is: A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található. A legkisebb panellakás a fővárosban 20 négyzetméteres, a másik végletet pedig egy kétszintes, 129 négyzetméteres XXIII. kerületi ingatlan jelenti.

●      A budapesti panellakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forintot tett ki, ami 30 százalékkal olcsóbb a téglaépítésűeknél. A legnagyobb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Miskolcon 409 ezer, Pécsen 549 ezer, Debrecenben pedig 676 ezer forint volt az átlagár.

2024-ben is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak. Köszönhetően részben annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetőek el a vevők számára az ingatlan.com adatai szerint. Részben ez is indokolta, hogy az ingatlanhirdetési portál beszerezte és digitalizálta a budapesti panellakások alaprajzait, így ezeknek az eladása és megvásárlása még könnyebbé válhat. – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Az összeállítás egyúttal ismerteti a fővárosi panelpiac legjeit is.

Miért ilyen vonzók a panelek?

“A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk. Vagyis nagyságrendileg 30 százalékos a panellakások árelőnye a fővárosban. A legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár. Ezzel szemben a téglakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár. Míg a téglaépítésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra”. Ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve: “A panellakások iránti intenzív keresletet fokozza az alacsonyabb ár mellett az is, hogy jellemzően kedvező lokációjú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező városrészekben találhatóak.

Könnyebben lehet adni-venni

A következő időszakban Budapesten még egyszerűbbé válik a panellakások eladása és megvásárlása. Az ingatlan.com több éves kutatómunkával beszerezte a fővárosi panellakások alaprajzait a földhivatalokból és digitalizálta őket. Ennek segítségével a budapesti panelek hivatalos adatokon alapuló, pontos, arányos alaprajza néhány kattintással hozzáadható a hirdetéshez. Ez a vevőknek is pontos és hiteles többletinformációt biztosít az ingatlanról. A budapesti panelek után az ingatlan.com a székesfehérvári és a kecskeméti panelek alaprajzait szerzi be és digitalizálja.

lakás építés

Budapest legjei

A budapesti alaprajzok birtokában az ingatlan.com bemutatja a panelpiac legjeit is.

A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan található ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található. A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb 15,2 ezer lakással.

A legalacsonyabb budapesti panel háztömb kétemeletes, ilyennel a vevők szintén az újpesti lakótelepen, valamint a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találkozhatnak. A legmagasabb épületek 15 emeletesek, amelyeket hat lakótelepen is lehet látni: a III. kerületben a békásmegyeri lakótelep Duna és hegy felőli oldalán, az óbudai lakótelepen és a XI. kerületi kelenföldi lakótelepen, valamint a XIV. kerületi a Füredi utcai lakótelepen és a XXI. kerületi Csepel-Belvárosban.

Képek forrása: Shutterstock