Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Kínában jelentősen nőtt az új jüanhitelek összege

Kínában a jüanban jegyzett új bankhitelek összértéke 1360 milliárd jüanra ugrott augusztusban az egy hónappal korábbi 345,9 milliárd jüanról.

A júliusi adat 2009 novembere óta a legalacsonyabb volt. Az elemzői várakozások átlagában kevesebb, 1200 milliárd jüan új hitel kihelyezése szerepelt augusztusra. A hitelek iránti kereslet az év első felében erős volt Kínában a koronavírus-korlátozások feloldását követő általános üzleti élénkülésnek, valamint a kormány által végrehajtott gazdaságélénkítő intézkedéseknek köszönhetően. A júliusi visszaesést részben az okozhatta, hogy a július általában gyenge hónap a finanszírozási tevékenységek szempontjából. A jüanban fennálló teljes banki hitelállomány július után augusztus végén is 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

jüan

A finanszírozás teljes összege – beleértve a banki hiteleket, a mérlegen kívüli eszközöket, valamint a részvények és kötvények kihelyezését – 3120 milliárd jüanra emelkedett augusztusban a júliusi 528,2 milliárd jüanról. Az elemzők 2460 milliárd jüanra számítottak. A jegybanki adatok szerint augusztusban az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség 10,6 százalékkal nőtt éves összevetésben. A szakértők 10,7 százalékos emelkedést vártak a júliusi szintén 10,7 százalékos növekedés után.

Borítókép forrása: Shutterstock