2024 július 25

Továbbra is porondon a vétó ügye-mit szól ehhez a BUX és a forint?

Már hetek óta húzódik az Európai Unió most legtöbb figyelmet kapó témája, a magyar-lengyel költségvetési vétó ügye. Mint ismeretes, Orbán Viktor magyar kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az uniós költségvetés megvétózásával próbálja elejét venni az uniós pénzek jogállamisági szabályokhoz való kötésének. A két kormányfő már többször tárgyalt személyesen is a témában, az események után tartott sajtótájékoztatókból kitűnik, hogy nem igazán puhul az álláspont. Mindezek mellett az európai uniós vezetők is egyre keményebb nyilatkozatokat tettek, a keddi nap során azonban fejlemény történt: a hírek szerint Angela Merkel német kancellár a jogállamisági kérdésről szóló vita újra tárgyalását fogja javasolni a tagországok számára.

Közel a megoldás?

Ha az Eurointelligence forrásai helyén valóak, akkor kétféle út is kirajzolódik: vagy ez taktikai lépés a legnagyobb európai gazdaság vezetőjétől, vagy pedig egyfajta meghátrálásként értelmezhető. A vitának mindenesetre elméleti szempontból is jelentős tétje van: ha a két vétózó miniszterelnök akarata érvényesülne, akkor hatalmuk és súlyuk jelentősen megnőne az EU-ban; ellenkező forgatókönyv értelemszerűen ellenkező következményekkel járna.

Tőzsdei hatástalanság, devizapiaci hatások

Ami továbbra is érdekes, hogy a magyar tőzsde nem igazán rezonál az ezzel kapcsolatos hírekre, holott az országot gazdasági szempontból is jelentősen érinti, illetve a nemzetközi politikai helyzet is szokott hatást gyakorolni a BUX indexre. Ez most azonban nincs így, inkább emelkedik a magyar tőzsde az elmúlt napokban és hetekben. A forint árfolyamán azonban észrevehetjük a vita alakulásának különböző fordulóit, a vétó bejelelentésére alapvetően gyengült a magyar fizetőeszköz, a tárgyalások újra nyitásának hírére pedig ma erősödésnek indult a forint árfolyama az euróval szemben. Ráadásul az erősödés a nap második felében is folytatódott; úgy tűnik tehát, hogy a befektetők már egy megegyezést árazhatnak.

A tőzsdei pánik a forintot is elérte - mfor.hu
Forint: neki számít a vita (mfor.hu)

Nagy kérdőjel ugyanakkor, hogy elhúzódó vita esetén továbbra is megússza-e reakció nélkül a magyar börze, illetve a forint hogyan reagál a későbbiekben. Arról is lehet szó természetesen, hogy lényegében ez a reakció a BUX esetében, mert ez a hír akadályozza a további határozott emelkedést. Ezt azonban csak akkor látjuk majd, ha végre pont kerül az európai sajtót hetek óta uraló téma végére.

www.eurointelligence.com www.reuters.com