2024 május 23

ÁKK: 4,5 milliárd euró devizakötvény kibocsátására készülnek

Az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges az áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások fedezetét, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozására jelentette be az ÁKK.

Az ÁKK közleménye megerősíti, hogy a kormány 2021-es ESA eredményszemléletű hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka. Az ÁKK Zrt. növelte a legutóbbi, május 10-én közzétett finanszírozási tervében rögzített 644 milliárd forinttal egyenértékű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét, amivel lehetővé teszi további, benchmark méretű devizakötvény kibocsátás(oka)t – jelezte az adósságkezelő. A közlemény kitér arra is, hogy a gazdaság vártnál jobb teljesítménye mozgásteret biztosít a további kötvénykibocsátás(ok)ra, amelynek célja a likviditási tartalék növelése egyes stratégiai kormányzati költések (például beruházások és eszközvásárlások) finanszírozása és a 2022-es költségvetési hiány előfinanszírozása.

Az ÁKK megítélése szerint a jelenlegi kedvező nemzetközi tőkepiaci környezet és hozamszintek lehetővé teszik a forrásbevonás megvalósítását, még a jegybanki állampapír vásárlási programok mértékének csökkentése előtt. A nemzetközi devizakötvény kibocsátás az ÁKK Zrt.-nek az adósságportfolió átlagos futamideje növelésére vonatkozó stratégiai célját is szolgálni fogja. A további nemzetközi devizakötvény kibocsátással nem változik az adósságkezelő azon stratégiai célja, hogy a devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20 százaléka közötti referenciatartományon belül tartsa.

A jóváhagyott módosított finanszírozási terv lehetőséget biztosít arra, hogy az ÁKK Zrt. nemzetközi devizakötvény kibocsátáson keresztül legfeljebb 4,5 milliárd euró egyenértékű nettó forrásbevonást hajtson végre. Az ÁKK Zrt. korábbi gyakorlatának megfelelően továbbra is fenntartja a lehetőséget a devizaadósság aktív kezelését célzó másodpiaci műveletek lebonyolítására megfelelő piaci feltételek mellett.

Az eredetileg tervezett intézményi piaci forint kötvény kibocsátási terve várhatóan 2021 év vége előtt teljesül, ennek ellenére az ÁKK Zrt. a szokásos módon folytatja a kötvény aukciókat a likviditási tartalékok további növelése érdekében. Ezért az újonnan jóváhagyott finanszírozási terv lehetőséget nyújt arra, hogy a május 10-én közzétett finanszírozási tervhez képest 230 milliárd forinttal növelje az intézményi piac forint kötvény kibocsátását. A májusban módosított finanszírozási tervhez képest a tervezett lakossági kibocsátási cél 15 milliárd forinttal csökken.