2024 július 25

A magas árak miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakások iránt

Az ingatlanok magas négyzetméterára, a magas hitelkamatok és az építőipari költségek növekedése miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakások iránt. – Közölte a Balla Ingatlan hétfőn az MTI-vel Budapest, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiacának elemzése alapján.

A magas árak miatt visszaesett a kereslet az új építésű lakások iránt

A közlemény idézte Krausz Gábort, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetőjét, aki szerint a magas árak hatására visszaesett a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt, de az is közrejátszott ebben, hogy a hitelre vásárló vevők eltűntek. Ennek ellenére volt igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, panorámával és extrákkal felszerelt ingatlanok iránt, bár az értékesítés ideje ezeknél is megnőtt – jelezte.

Hozzátette, hogy akik az új építésűek közül válogattak a balatoni ingatlanpiacon, azok a déli parton 1,5-2 milliós négyzetméteráron találhattak családi házakat, míg ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, kivétel volt Balatonfüred, ahol jóval magasabbak voltak az árak. Budapesten sem sokan keresték az elmúlt évben az új építésű ingatlanokat, amelyek átlagos négyzetméterára az V. és a XIII. kerületben 1,5-2 millió forint felett járt, sőt egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is. A rendkívül magas árak az építőipari költségek növekedésével magyarázhatók, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés – ismertette a közleményben Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős keresletvisszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az új építésű ingatlanok piacán. Ez a szakember szerint is a rendkívül magasra emelkedő négyzetméterárak eredménye, de a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak. Az új építésű ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületben is jelentősen szűkült az elmúlt évben – ugyanis ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak -, a beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket. Aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált új építésű ingatlanokat – foglalta össze a közlemény szerint Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Egyúttal jelezte, az újépítésű ingatlanok piacának talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai. Az új építésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött – ismertette a közlemény szerint Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Ebben nem is várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul – tette hozzá a szakember.

Borítókép forrása: Shutterstock