2024 június 18

Zuhanórepülésben a nyersanyagok

Tovább esik az arany

aranyeső_gtvA dollár továbbra is négy éves csúcsa közelében van a főbb devizákat tartalmazó kosárral szemben, nagy nyomást helyezve ezzel a dollárban jegyzett eszközök árfolyamára, melyek így drágábbak a más devizát használók számára – írják a Quaestor elemzői.

A világ legnagyobb aranyvásárlójának számító Kínából sem kaphat támogatást a nemesfém árfolyama, az ázsiai országban ugyanis mától egy hétig ünnep miatt zárva lesz a piac. A hongkongi zavargások azonban továbbra is adnak okot aggodalomra, a konfliktus súlyosbodása esetén megnőhet az arany menedékszerepe a piacon.

A spot arany árfolyama egyre közelebb kerül az 1 200 dolláros szinthez, magyar idő szerint szerda délelőtt 1 206 dollár körül kereskedtek vele unciánként.

Nagyot zuhant az olaj

22 hónapja nem látott esést mutatott tegnap a WTI olaj árfolyama, melyet az erős dollár mellett az OPEC jelentése is támogatott, az országcsoport kitermelési szintje közel két éves csúcsra emelkedett.

olajkut_0822A 12 tagú Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) napi termelése 413 ezer hordóval napi 30,935 millió hordóra emelkedett szeptemberben, köszönhetően a líbiai kitermelés helyreállásának, valamint Szaúd-Arábia és egyéb közel-keleti országok erős outputjának. Az adatközlés lényegében alátámasztotta azokat a spekulációkat, melyek szerint a közel-keleti konfliktus ellenére sincsenek készletmegakadási problémák, továbbra is bőséges a kínálat a piacon. Az olaj árfolyama ezeknek a spekulációknak a hatására június óta esik.

Az Amerikai Ásványolaj Intézet (API) tegnap közzétette készletekről szóló szokásos heti jelentését, mely váratlan készletcsökkenést mutat. A nyersolajkészletek 463 ezer hordóval zsugorodtak, míg a benzin esetében 2,5 millió, a desztillált olajfajták esetében pedig 1,8 millió hordós csökkenést mértek. Az ipari adatok alapján dolgozó API adatközlésénél nagyobb figyelem övezi az Energiaügyi Minisztérium mai hivatalos jelentését. A várakozások szerint a két héttel ezelőtti 4,3 millió hordós zsugorodás után 925 ezer hordóval bővülhettek a készletek, a benzin és a desztillált olajok azonban csökkenést mutathattak.

A novemberi szállítású WTI olaj árfolyama kedden 95 dollár körüli szintjéről 91 dollárig esett hordónként, szerda délelőtt valamivel efölött kereskedtek vele. Hasonló nagy zuhanást mutatott a novemberi szállítású Brent olaj árfolyama is, mely szerda délelőtt 95 dollár alatt mozgott.