2024 április 19

Zártkörű tőkeemelés az ALTEO-nál

Eredményesen lezárult szerdán az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. zártkörű tőkeemelési folyamata, az arra jogosultként kijelölt Wallis Asset Management Zrt. az újonnan kibocsátásra kerülő 155 ezer darab részvény mindegyikének átvételére kötelezettséget vállalt, és a részvények ellenértékékét – 310 millió forintot – a társaság számára határidőre megfizette – tette közzé az ALTEO a BÉT honlapján szerdán.

Az akkori bejelentés szerint a három intézményi befektető 170 millió forint értékben vásárolhat ALTEO részvényeket, a társaság részvényeinek zártkörű értékesítési eljárása keretében, a folyamat első lépéseként. A részvények megvásárlására a Budapesti Értéktőzsdén keresztül kerülhet sor, a forgalmazó KBC Securities közreműködésével, tőzsdei ügyletként. Ezt követően a meglévő részvények értékesítéséből befolyó, valamint az ALTEO többségi tulajdonosa által rendelkezésre bocsátott forrásból tőkeemelésre kerülhet sor, mindösszesen 310 millió forint értékben, ezzel lezárva a társaság zártkörű részvényértékesítési folyamatát. A tőkeemelés összegéből 15,5 millió forint az ALTEO Nyrt. jegyzett tőkéjét, a fennmaradó 294,5 millió forint pedig a társaság tőketartalékát növeli. Az ALTEO csoport az első félévben 35 százalékkal, 272 millió forintra növelte kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményét (EBITDA) a tavalyi bázisidőszakhoz képest.

Az adózás előtti eredmény 745 százalékkal, 26 millió forintról 221 millió forintra emelkedett. A BÉT „B” kategóriájában jegyzett társaság 2008 márciusában kezdte működését, a tőzsdén 2010. októbere óta van jelen.