2024 április 13

Zárt ajtók mögött rendezné az INA ügyét a kormányfő

„Ellenzem, hogy az INA-val kapcsolatos problémákat a nyilvánosság előtt tárgyaljuk ki, bárki is szorgalmazza ezt, legyen az az INA igazgatótanácsának horvát vagy bármely más tagja” – jelentette ki az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban tartózkodó Zoran Milanovic helyi idő szerint pénteken a HTV horvát közszolgálati televíziónak.

A kormányfő néhány nappal azt követően szólalt meg az ügyben, hogy a 49 százalékban a magyar Mol tulajdonában lévő INA menedzsmentjének négy horvát tagja kifogásolta az igazgatóságon belüli viszonyokat, több irányítói jogot követelve a horvát félnek, s erre irányuló javaslatát a sajtóhoz is eljuttatta. Az érintettek Áldott Zoltánnak, az INA elnök-vezérigazgatójának a leváltását is követelték.

New York-i nyilatkozatában Milanovic azt mondta, szerinte nem jó különbséget tenni az igazgatótanács horvát és magyar tagjai között, hiszen mindannyian a vállalat tulajdonosainak és alapítóinak érdekében tevékenykednek.

Megjegyezve, hogy a tulajdonosok egyik képviselőjeként is beszél, hiszen a horvát kormánynak érdekeltsége van az INA-ban, a miniszterelnök bejelentette: még idén ősszel lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy az INA-részvények ára „emelkedjen és ne csökkenjen”.

Milanovic úgy vélekedett, hogy az igazgatóság horvát tagjainak az utóbbi napokban tett nyilatkozatai igazolhatatlanok a közérdek szempontjából. Hozzátette, Horvátország azt akarja, hogy az INA „erős, dinamikus, magas termelékenységű és nyereséges társaság legyen, és ez az egyetlen, ami számít”.

Pénteken a Novi list című zágrábi lap Slavko Linic pénzügyminisztert idézve ezt írta: igaz, hogy a Mol a horvát kormány nélkül is igazgathatja az INA-t, de ez esetben a horvát állammal nyit háborút. A lap szerint Radimir Cacic, a kormány alelnöke kijelentette: „az INA-n belüli problémák komolyak, de ezeket nem a médián keresztül fogjuk megoldani”. Cacic emlékeztet arra, hogy a felügyelőbizottság már júniusban kérte Áldott Zoltán leváltását és figyelmeztette a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokba a részvényesi szerződésről.

A Mol-csoport, amely az INA legnagyobb részvényese, úgy véli, hogy az INA egyes vezetőinek kijelentései nacionalisták – írta a Novi list a Mol közleményére hivatkozva. A lap hozzátette, hogy a Mol szerint a horvát olajtársaságban jobb irányba változtak a dolgok attól a pillanattól kezdve, hogy a Mol tulajdonosként belépett.

A horvát sajtó szerint a kialakult helyzet miatt aggodalmának adott hangot az INA-nál működő szakszervezet is. Maja Rilovic szakszervezeti megbízott elmondta, osztják a kormánynak azt a nézetét, hogy be kell ruházni az olajfinomítók fejlesztésébe és az INA térségbeli terjeszkedésébe. Az érdekvédelmi szervezet újabb elbocsátásoktól is tart, felidézve, hogy az utóbbi másfél évben 2,5 ezer embernek kellett elhagynia a céget, s október első napjaiban újabb 52 dolgozónak kell távoznia. Attól is tartanak, hogy az INA érdekeit a Mol érdekeinek alárendelő GLOCAL Project (a Mol nemrég bejelentett vállalatirányítási átszervezési programja) miatt – amelynek stratégiai tervét nem ismerik – bezárásra ítélhetik a sisaki olajfinomítót.