Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Zárásra javítottak az amerikai indexek

Tartotta magát a Nasdaq

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 45,74 ponttal, 0,22 százalékkal, 20 550,98 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 2,39 ponttal, 0,1 százalékkal esett, és 2341,59 ponton fejezte be a napot.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 11,64 ponttal, 0,2 százalékkal emelkedett, 5840,37 ponton zárt.

Fordult a hangulat

A kezdeti árfolyamveszteség még a republikánus társadalombiztosítási törvénytervezet pénteki kongresszusi vereségének volt tulajdonítható, az alapvetően kedvező makrogazdasági mutatóknak köszönhetően bizakodó befektetői hangulat közepette azonban hamar megindult ismét az olcsóvá vált papírok felvásárlása.

Az S&P-500 indexben képviselt ágazatok közül például a pénzügyi ágazat mutatója két havi mélypontról fordult vissza hétfőn, de a többi ágazat is javított napközben elért legalacsonyabb értékén. A legjobban teljesítő egészségügyi ágazat mutatója pedig pozitív tartományba lépett át.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A DJIA indexre is a pénzügyi ágazat egyik prominens képviselője, a Goldman Sachs részvénye fejtette ki a legnagyobb visszahúzó erőt. A DJIA index a nyolcadik egymást követő napot fejezte be hétfőn veszteséggel.

A főbb amerikai tőzsdeindexek a novemberi elnökválasztás óta tartó lendületesen emelkedő szakasz konszolidációs fázisába érkeztek márciusban, a DJIA és az S&P-500 index a hónap eleje óta durván egy százalékot veszített, a Nasdaq Composite pedig nagyjából tartja értékét.

Tovább esett az olaj ára

Az olaj árát az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők termeléscsökkentési ígéretének betarthatóságával szembeni piaci kétségek helyezték nyomás alá hétfőn. Vasárnap az OPEC és a szervezeten kívüli termelők a termeléscsökkentő megállapodás meghosszabbításáról és kiterjesztéséről tárgyaltak Kuvaitvárosban. Az olajár viszont már a hónap közepe óta szinte folyamatosan csökkent az amerikai termelés és készletek növekedése miatt.

A WTI nyersolaj ára hétfőn 0,65 százalékkal hordónként 47,66 dollárra, a Brent nyersolajé 0,16 százalékkal 50,84 dollárra csökkent.

Dollár és arany

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index napi 0,5 százalékos csökkenéssel négy havi mélypontot ért el hétfőn. Január elején a dollár-index még tizennégy éves csúcson járt. Az euró 0,66 százalékkal 1,0869 dollárra erősödött, a jegyzés nap közben 1,09 dollár felett is járt.

A gyengébb dollárárfolyam közel egy százalék erősödéssel egy havi csúcsra emelte az arany árát hétfőn. A zárás előtt két órával a határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,54 százalékkal állt magasabban unciánként 1255,25 dolláron.

Így zárt Európa
Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn, a BUX is mínuszban végzett.