2024 április 24

Vízágyúval lőtték egymást a sziget miatt

A flottillát egy tajvani halászati szövetkezet vezényelte a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetcsoport vizeire, hogy tiltakozzon a terület japán „államosítása” ellen. A szövetkezet szerint a szigetek körüli vizek régóta fontos halászterületek Tajvan számára – közölte az NHK japán televízió.

A szigetek parti vizeire belépő tajvani hajókat a japán parti őrség vízágyúkkal próbálta kitessékelni a területről, amit a halászbárkákat kísérő tajvani őrhajók szintén vízsugarakkal viszonoztak a televízió felvételei szerint. A japán parti őrség közlése szerint összesen negyven tajvani halászbárka és nyolc járőrhajó lépett be japán parti vizeire. A tajvani parti őrség szóvivője azt mondta, hogy hatvan halászbárka közelítette meg a szigeteket. A tajvani hajók érkezésük után nagyjából egy órával elhagyták a területet, mivel a szövetkezet szerint elérték céljukat, s megerősítették igényüket a halászterületre.

Eközben Pekingben Csang Cse-csün (Zhang Zhijun) kínai és Kavai Csikao japán külügyminiszter-helyettesek tárgyaltak a területi vita rendezéséről, de egyelőre nem kerültek közelebb a megoldáshoz. A találkozó során Csang „hibái kijavítására” sürgette Japánt, s leszögezte, hogy Kína „nem tűri el szuverenitása megsértését”.

A szigetvita két héttel ezelőtt mérgesedett el, miután Tokió megvásárolta egy magánszemélytől a japán fennhatóság alatt álló, de Peking és Tajpej által is sajátjának tartott szigetcsoport három tagját. A szigetvita miatt korábban Kína-szerte tízezrek vonultak utcára és támadtak meg japán állampolgárokat és vállalkozásokat, míg szombaton Tokióban Kína-ellenes tüntetés volt.