Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Visszaesést mértek a magyar iparban

A munkanaphatástól megtisztított index 2,9 százalékkal emelkedett. A termelés az év első nyolc hónapjában 8,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban 5,7 százalékkal visszaesett.

Leálltak a gyárak?

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a havi visszaesést elsősorban az egyik nagy járműgyártó cég egész hónapos leállása okozta. Emellett a vegyiparban is voltak alkalmi leállások és az élelmiszeriparban is csökkent a termelés.

Az interneten elérhető hírek szerint a győri Audi-üzem motorgyárában július 30-án háromhetes, míg a járműgyárban augusztus 8-án négyhetes nyári leállás kezdődött, amikor a munkatársak kivették évi rendes szabadságukat. Az előző három hónapban rendre 10,1, 11,3 illetve 12,3 százalékos éves növekedést jelzett az ipari statisztika.

A KSH illetékese hozzátette, hogy az autóipari termékek iránt továbbra is jó a kereslet. Az orosz embargó viszont kedvezőtlenül hat az élelmiszeripar termelésére – jegyezte meg.

Elmondta, hogy augusztusban az export növekedési üteme lelassult, és – részben a járműipari termelés csökkenése miatt – a belföldi értékesítésben visszaesés volt tapasztalható, ellentétben a korábbi hónapokkal.

2010-ben volt ilyen utoljára

Az éves bázist tekintve, tavaly augusztusban 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. 2013 szeptemberétől viszont folyamatos bővülést mutatnak az éves összevetésű indexek.

Havi összehasonlításban az augusztusi 5,7 százalékosnál nagyobb visszaesésre utoljára 2010 decemberében volt példa, akkor 9,1 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest.

A termelés az év első nyolc hónapjában 8,7 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában, miután négy hónapban is kétszámjegyű, tíz százalék feletti éves növekedést mért a KSH.