2023 március 23

Vegyes indexek Ázsiában

A tőzsdékre negatívan hatott, hogy a gyenge vállalati eredménybeszámolók miatt veszteséggel zártak az amerikai indexek, amit részben ellensúlyozott a három hónapja legjobbnak bizonyult októberi kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeinek árfolyamát követő Nikkei225 index 59,95 ponttal, 0,67 százalékkal, 8954,30 pontra csökkent és ezzel hét egymást követő nap emelkedésének a végére tett pontot. A tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix pedig 6,10 ponttal, 0,81 százalékkal, 743,27 pontra csökkent.

Az indexek veszteséggel kezdtek, követve az amerikai tőzsdei árfolyamok alakulását, majd nap közben, a kínai feldolgozóipari teljesítmény javulására, a többi ázsiai tőzsdéhez hasonlóan pozitív értékeket vettek fel, de az emelkedés áldozatul esett az ezt követő profitkivételnek.

A legnagyobb veszteségeket a közüzemi, acélipari, bányaipari ágazatok vállalatai szenvedték el, míg az erősödők élvonalát a légitársaságok, a fémfeldolgozók és a kiskereskedelmi vállalatok részvényei alkották.

Szöulban a tőzsde Kospi indexe 12,85 ponttal, 0,67 százalékkal, 1913,96 pontra csökkent, így sorban a negyedik napot zárta veszteséggel. Az index nap közben 1,31 százalékkal is járt mínuszban, majd a kínai feldolgozóipari teljesítmény javulására szépített.

A nagy exportőr vállalatok részvényei a won árfolyamának emelkedésre gyengültek: a Hyundai Motor 2,24 százalékkal, a Kia Motors 4,44 százalékkal esett. A fejlett technológiai ágazatok papírjai azonban a javuló eredménykilátásoknak köszönhetően erősödtek: az SK hynix 4,12 százalékkal, az LG Display 1,5 százalékkal.

A tokiói és a szöuli tőzsdék zárásakor az ázsiai tőzsdeindexek többsége veszteséget mutatott: a sanghaji Composite 0,01, a sencseni Composite 0,28, a tajvani Weighted 0,31 százalék veszteségben, a szingapúri Straits index 0,05, a Kuala Lumpur-i KLCI 0,21 százalék nyereségben, a jakartai Composite index 0,01 százalék veszteségben állt.