2024 április 19

Vegyes adatok láttak napvilágot a tengerentúlon

A két héttel ezelőtti felfelé korrigált adatokhoz képest 26 ezer fővel 359 ezerre csökkent az új munkanélküliek száma az Egyesült Államokban, a két héttel ezelőtti 382 ezres számot 385 ezerre módosították. Az egyszeri hatásokat jobban kiszűrő négyhetes mozgóátlag 378 500-ról 374 ezerre csökkent. A tartós munkanélküliek száma 4 ezer fővel 3,271 millió főre esett vissza.

Egy különálló jelentés szerint a tőkejavak megrendelési szintjének augusztusban sem sikerült javulást mutatnia, sőt, a várt adatnál lényegesen rosszabb statisztikákat hoztak nyilvánosságra.

A tartós javak megrendelési szintje a júliusi lefelé korrigált 3,3%-os emelkedést követően 13,2%-kal esett vissza, az elemzők 5%-os csökkenést becsültek. A visszaesés oka elsősorban a kereskedelmi utasszállítók iránti kereslet csökkenése, az általában rendkívül ingadozó elem ugyanis augusztusban óriási zuhanást mutatott. Míg a legnagyobb amerikai gyártótól, Boeing Co-tól, júliusban 260 repülőgépet vásároltak, augusztusban mindössze egy gépet sikerült eladniuk.

A részletesebb adatokból kitűnik, hogy a repülőgépeket és a hadászati cikkeket leszámítva a júliusi 5,2%-os visszaesést követően 1,1%-os volt a megrendelési szint növekedése augusztusban.

A fentiekkel egy időben tették közzé a végleges második negyedéves GDP-adatot is, mely szerint az előzetes várakozásoknál kisebb mértékben nőtt az Egyesült Államok gazdasága, elsősorban a fogyasztói költekezés és a mezőgazdasági készletek lassabb bővülése miatt.

Az első negyedéves 2%-os növekedés után csak 1,3%-os mértékben bővült a világ legnagyobb gazdasága a második negyedévben – az erre az időszakra vonatkozó előző adatközlés még 1,7%-os növekedést mutatott. A háztartások fogyasztása, ami a gazdaság 70%-át teszi ki, 1,5%-kal növekedett az elmúlt időszakban, szemben az 1,7%-os előzetesen becsült adattal. Az előző időszakban a vásárlások 2,4%-kal emelkedtek.

Az idei szárazság hatására a kormányzat már korábban lefelé módosította a mezőgazdasági készletekre vonatkozó előrejelzését, ami szintén hozzájárult a kisebb GDP adathoz.