Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Végre tudatosabban állunk a kibercsapdákhoz

Három fő indikátor

A honlap statisztikáinak alapja egy online felmérés, amelyet a Kasperksy Lab évente kétszer közzétesz. Tavaly a második félévben összesen 17.377 internet-használó töltötte ki világszerte 28 országból.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Idén történt egy kis változás, mivel felülvizsgálták a fő indikátorokat, hogy jobban reflektáljon a felhasználók digitális jelenlétére a különböző országokban. Jelenleg a Kaspersky Cybersecurity Index az alábbi három fő indikátort tartalmazza.

Érdektelen – mindazon felhasználók, akik nem hiszik, hogy kiberbűnözők célpontjává válhatnak.

Védtelen – azok a felhasználók, akik nem telepítettek informatikai védelmi szoftvert a számítógépekre, a táblagépekre és az okostelefonokra.

Érintett – azok a felhasználók, akik a kiberbűnözés áldozatai. 

Sokan hisznek sértetlenségükben

A Kaspersky Cybersecurity Index felhasználói most valós időben követhetik a kibertámadások által okozott pénzügyi veszteséget, valamint lehetőség van az adatok összehasonlítására a különböző felhasználói csoportok szerint is (például az amerikai idősebb generáció okostelefon használata, szemben a svéd fiatalok telefonhasználatával).

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A globális Index arányai a tavalyi második félévben a következőképpen alakultak (Érdektelen – Védtelen – Érintett): 74-39-29. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók 74 százaléka nem hiszi, hogy ők áldozattá válhatnak, további 39 százalék nem használ védelmi megoldásokat, és a megkérdezettek 29 százaléka kibercsapda célpontja volt az elmúlt néhány hónapban. A korábbi Index 79-40-29 aránnyal alakult, ami azt jelenti, hogy fél évvel ezelőtt több ember hit a sérthetetlenségében és szívesebben maradt védtelen.

Vegyes a kép

A kiberbűnözés áldozatainak százalékos aránya változatlan maradt (29%). Ahhoz, hogy még teljesebb legyen az összkép, a kibercsapdák listája kiegészült a „pénzügyi visszaéléssel” és „kibertámadásokra használt mobil eszközökkel”. A listabővítések nélkül az „Érintettek” átlag indexe 27 százalékra csökkent volna a 29 százalék helyett. Valójában ez azt jelenti, hogy az áldozatok száma csökkent a tudatos felhasználók számának növekedésével párhuzamosan.

22 százalékról 20 százalékra csökkent azoknak a felhasználóknak a százalékos aránya, akik kártékony programokkal találkoztak. A fertőzött számítógépek helyreállítási költsége is csökkenést mutat: az átlag 35.000 forintról (121 dollár) 27.000 forintra (92 dollár) csökkent.

Ugyanakkor nőtt azoknak a száma, akik egyéb, más típusú fenyegetések áldozatává váltak, mint például a zsarolóprogramok, az adathalászat, az adatlopás és adatszivárgás károsultjai. Kisebb növekedést mutat az ellopott összegek átlaga: 136.000 forintról (472 dollár) 140.000 forintra (482 dollár) emelkedett.