Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Vannak még problémák a német gazdaságban

A Markit számításai szerint májusban a korábbinál lassabb mértékben nőtt a termelés és az új megrendelések volumene. Kisebb volt a külföldi kereslet is, ezért a külföldi megrendelések is csak mérsékelt ütemben nőttek, de a Markit kiemelte, hogy ez az almutató már tizedik egymást követő hónapja javul. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi, azaz a piackutató szerint májusban nőtt a német feldolgozóipar teljesítménye, de nem olyan gyors ütemben, mint áprilisban.

A termelés és a megrendelések gyengébb számadatai megmutatkoztak az újonnan létrejött állások számának csökkenésében is, féléve nem volt olyan kevés új munkahely a feldolgozóiparban, mint májusban. A még nem teljesített megrendelések állománya is visszaesett a múlt hónapban, azaz a német vállalatok fölös termelési kapacitásukat a korábban beérkezett megrendelések teljesítésére használták fel.

Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza szerint a német feldolgozóipar teljesítménye kissé csökkent májusban, de a második negyedévben így is jól teljesíthet a feldolgozóipar. Szerinte a mostani adat figyelmeztetés, hogy még nem állt talpra a válság után teljesen a német gazdaság.