Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Vadászat – A hajtók mellett jönnek a céges vadkárbehajtók

A NAK céget alapít, hogy peres ügyekben átvállalja a gazdálkodók jogos vadkárköveteléseinek behajtását és az érintettek minél hamarabb hozzájussanak az őket megillető pénzhez. Ezt jelentette be szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A kamara megelégelte, hogy évente 21 milliárd forint vadkár keletkezik. Ebből csak 3 milliárd forintot térítenek meg a mező- és erdőgazdálkodóknak. Az elmúlt két évtizedben szinte folyamatosan emelkedett a vadkárok mértéke. Ugyanakkor régi probléma, hogy annak csak töredékét térítik meg a gazdálkodók számára. A drasztikusan növekvő vadkár fő oka a vad túlszaporodása. Hatvan év alatt az öt nagyvad (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon) létszáma legkevesebb ötszörösére nőtt. Napjainkban 17-szer több nagyvadat lőnek ki, mint az 1960-as években – érvelt a NAK.

Számítások szerint összesen mintegy 800 ezer nagyvad él hazánkban, ez a felduzzadt állomány évente 1,4 millió tonna szálas, lédús és szemes táplálékot fogyaszt el. Ennek mindössze 8 százalékát (110 ezer tonnát) juttatják ki vadtakarmányként a területükre a vadgazdálkodási egységek, a többit az erdőből és a szántóföldekről fogyasztja el a vad. Óvatos becslések szerint is, a nagyvadállomány táplálékigényének fele, mintegy 700 ezer tonna vadkárként realizálódik. Az elszaporodott nagyvadállományt gyakorlatilag a mezőgazdaság – a gazdálkodók – és az erdőgazdaságok tartják fenn – ismertette a távirti iroda.