2024 június 24

Újabb kínai beruházó választotta hazánkat

Az 1999-ben alapított, shenzeni központú cég, mely telekommunikációs cégeknek szállít optikai kábeleket, csatlakozókat, azért döntött hazánk mellett, mert a Kínában már szerződött ügyfeleik (Huawei, ZTE, IBM) is jelen vannak Magyarországon.

Az 1 millió eurós beruházást a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) projektmenedzsment szolgáltatásaival (tárgyalások szervezése szakértőkkel, állami intézményekkel) támogatta. A cég jelenleg Budapesten, a Szerémi Business Parkban bérel gyártócsarnokot.

 A Kínai Népköztársaság a legjelentő­sebb Európán kívüli partnerünk

Exportunk az utóbbi években a világgazdasági válság ellenére folyamatosan bővül. Különösen kiugró a 2010. évi 26-% feletti növekedés, de 2011­-ben is 10,3%­kos emelkedést tapasztalhattunk.

Forgalmunk (Hongkong, Makaó és Tajvan nélkül) 2011-­ben 7,76 milliárd dollárral ismét növekvő tendenciát mutatott.

2011­-ben Magyarország teljes kivitelének 1,44%-­a ment Kínába, ami az EU tagállamok, Oroszország, az USA, valamint az Arab Emírségeket követően a legnagyobb felvevő partnert jelentette.

A versenytársakkal való összehasonlításban Magyarország vezető szerepet tölt be a Kínával folytatott kereskedelmi partnerségben, export tekintetében csak Ausztria előzi meg Magyarországot.