2024 április 18

Újabb 3 kínai hajó fenyegeti Japánt

A hétfő reggeli órákban további három kínai vízi jármű a szigetek körül kapcsolódó övezetben (a parttól 12 és 24 tengeri mérföldes távolság között elhelyezkedő sávban) hajózott.

Az újabb incidens azután történt, hogy a parti őrség tájékoztatása szerint a hétvégén a kínai kutató- és járőrhajók elhagyták a területet. A múlt héten több mint egy tucat kínai hajó lépett be a Japán által ellenőrzött, de Kína és Tajvan által is magáénak tartott szigetek vizeire.

Ezzel párhuzamosan Tajvan szigetén tüntetést tartottak, amelyen azt követelték, hogy Tokió „adja vissza” a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetcsoportot, valamint Peking és Tajpej közös fellépését sürgették a kérdésben. A Kínával való egyesülést támogató csoportok által rendezett megmozduláson a szervezők szerint 2-3 ezren, a rendőrség szerint ezren vettek részt.

A szigetvita miatt korábban Kína-szerte tízezrek vonultak utcára és támadtak meg japán állampolgárokat és vállalkozásokat, míg szombaton Tokióban Kína-ellenes tüntetés volt.

A szigetvita két héttel ezelőtt mérgesedett el, miután a japán kormány megvásárolta egy magánszemélytől a szigetcsoport három tagját.

Hétfőn a Kínai Kommunista Párt magas rangú delegációja érkezett Tokióba, hogy a kérdés rendezéséről tárgyaljon a japán kormánnyal.