2024 április 22

Új erőre kaphat az ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint áprilisban az ipari termelés 3,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, naptárhatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal nőtt. A termelés az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A munkanappal korrigált adat jelentős eltérését a nyers adathoz képest az okozza, hogy idén áprilisban hárommal kevesebb munkanap volt, mint tavaly.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

6 százalékkal gyorsulhat a növekedés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari, gumiipari, valamint autóakkumulátor-gyártó kapacitások üzembe helyezése miatt idén 6 százalékra gyorsulhat a növekedés. A szakértő nagyobb növekedésre számít 2018-ban, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások – Audi, Mercedes – lépnek üzembe.

A húsvéti ünnepek miatt Európa-szerte visszaesett az ipari termelés, csökkentek az európai autóeladások, így a magyarországi járműgyártás is visszaesett áprilisban – fejtette ki. Májusban feltehetően újabb lendületet kaphat az ipari termelés, mivel az európai autóeladások is visszatértek a növekedési pályára, valamint új kapacitások léptek üzembe a közelmúltban. Az ipari termelés várható élénkülését a bizalmi és beszerzésimenedzser-indexek (BMI) továbbra is jelzik – a magyar BMI történelmi csúcsra, 62,1 pontra ugrott májusban – és az európai konjunktúra is határozottan további élénkülést mutat – közölte.

Csalódás az áprilisi adat

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint jelentősen elmaradt a várakozásoktól az áprilisi adat, de a szektor idei kilátásai változatlanul kedvezőek, már nemcsak az autóipar húzza a növekedést. Idén a tavalyinál gyorsabban bővülhet az ipar, átlagosan 4 százalékos ütemben az elemző szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének kommentárja szerint kérdéses, hogy az ipari kibocsátás első negyedévben elért csaknem 8 százalékos növekedése tartható-e, a mostani kilátások alapján ennél alacsonyabb, 5-6 százalékos többlet várható az év egészében.

Annak ellenére, hogy az áprilisi ipari adatok első látásra gyengének tűnnek, Németh Dávid nem gondolja, hogy tartós lenne a visszaesés és arra számít, májusban már újra emelkedésbe fordul az ágazat termelése. Az áprilisi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, június 14-én közli második becslése alapján a KSH.