2023 február 03

Trump kezében a dollár

Csak a részvénypiacokon enyhült a feszültség az amerikai importvámok tervéről érkező újabb hírekre. A dollár még mindig a rövidtávú mozgóátlagok kereszteződésében időzik.

Nem túl jó ötlet a vám

Az Erste kommentárja szerint megnyugodhatnak a piacok, mert a képviselőház republikánus vezetője szerint nem túl jó ötlet Donald Trump gondolata az acélipari vámról, mert azt megszenvedheti az amerikai gazdaság, s ezért valószínűleg nem is szavaznák meg. Különben is recsegtek ropogtak a szintek sok esetben, így talán nem meglepő, hogy amúgy is fordulóba kezdtek a piacok, amelyet csak megolajozott a fenti kijelentés.

Ugyanakkor a Nafta miatt Kanada és Mexikó eleve is kimaradna az „áldásból”, miközben a két ország együtt majd az import felét adja. Sőt, a globalizációval számos alkatrész készül az USA-ban, amely aztán visszakerül Európába. Vagyis a kérdés korántsem olyan egyszerű, mint ahogy azt Trump gondolta. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Még a héten aláírhatja

Észre kell azonban venni, hogy még nem született meg a végső döntés, sőt, egyelőre Trump minden lehetséges opciót függőben tart. És kijelentette, hogy nem hátrál meg. Így könnyen előfordulhat, hogy valóban kiveti a vámokat az acél- és alumínium-importra. Ebben az esetben az elnöki rendelet aláírására még a héten sor kerülhet.

Nyomás alatt a dollár

Az importvám ügye továbbra is nyomás alatt tartja a dollárt. Technikai szempontból külön érdekesség, hogy az EUR/USD charton még februárban szépen kirajzolódott egy trendfordító dupla tető alakzat, 1,22-es nyakvonallal, 1,19 felé mutató „célárral”. De március elején megtört a korrekció ereje, s gyönge oldalazásba fulladt a lendület.

Mozgóátlagok kereszteződésében

A kurzus továbbra is a rövid távú mozgóátlagok kereszteződésében időzik. Amennyiben ezek fölé kerülne, s áttörné az 1,236-os szintet felfelé, akkor ismét az 1,25-ös szint kerülhet célkeresztbe.